StoryEditor

Q horúčka sa šíri zvyčajne kontaktom s infikovaným zvieraťom, upozorňujú hygienici

09.08.2025, 10:32
Autor:
TASRTASR

Nákaza je možná aj kontaminovaným mliekom alebo výrobkami z neho. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva na svojom webe v súvislosti s výskytom prípadov Q horúčky v obci Ráztočno v okrese Prievidza.

Ochorenie spôsobené baktériou Coxiella burnetii (Q horúčka) sa šíri zvyčajne kontaktom s infikovaným zvieraťom, najčastejšie ovcami, kozami a hovädzím dobytkom, alebo kontaktom s plodom, placentou či telesnými tekutinami z obdobia po pôrode zvieraťa.

Nákaza je možná aj kontaminovaným mliekom alebo výrobkami z neho. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva na svojom webe v súvislosti s výskytom prípadov Q horúčky v obci Ráztočno v okrese Prievidza.

„Baktéria sa nachádza v moči, stolici a mlieku infikovaných zvierat, ale najmä v maternici, placente a v plodovej vode,“ priblížil úrad. Dodal, že možno sa nakaziť aj kontaktom s kontaminovanými poľnohospodárskymi produktmi, ako je vlna, srsť, slama alebo seno.

U ľudí môže ochorenie podľa hygienikov vzniknúť aj bez priameho kontaktu s infikovanými zvieratami, pretože Coxiella burnetii je vysoko odolná voči rôznym vplyvom prostredia a šíri sa po vetre. Ako podotkli, baktériu môže prenášať aj široká škála iných živočíchov, ako sú voľne žijúce cicavce, plazy, ryby a vtáky alebo aj domáce zvieratá - mačky a psy. „Ojedinele sa môže prenášať kliešťami alebo inými článkonožcami,“ dodali.

Pripomenuli však, že ide o zriedkavé ochorenie. „Výskyt na Slovensku bol v ostatných 20 rokoch minimálny, ročne bolo do Epidemiologického informačného systému nahlásených do päť prípadov ochorenia,“ spresnil ÚVZ. Dodal, že v územnej pôsobnosti RÚVZ Prievidza so sídlom v Bojniciach, kde sa ochorenie v súčasnosti vyskytuje, naposledy zaznamenali výskyt ochorenia v roku 1996. „Odborní pracovníci RÚVZ stále vykonávajú epidemiologické vyšetrovanie,“ objasnil ÚVZ.

Zvýšenému riziku nákazy sú vystavení napríklad poľnohospodárski pracovníci, pracovníci na bitúnkoch, pracovníci v mäsokombinátoch, veterinári a pracovníci spracovávajúci vlnu. Doplnil, že pred nákazou je možné chrániť sa vyhýbaním kontaktu s nakazenými zvieratami.

„Obmedzte aktivity, pri ktorých sa víri prach, pretože ten dokáže preniesť baktérie na dlhé vzdialenosti. Konzumujte iba pasterizované mlieko a výrobky z neho. Dbajte na dôkladnú hygienu rúk, obzvlášť po kontakte so zvieratami,“ odporučil ÚVZ.

Slovenská akadémia vied 5. augusta informovala, že laboratórne výsledky preukázali výskyt prípadov Q horúčky v obci Ráztočno.

01 - Modified: 2025-10-03 09:01:43 - Feat.: - Title: Hygienici v lete skontrolovali 968 predajcov zmrzlín, udelili viacero pokút 02 - Modified: 2025-09-03 13:19:51 - Feat.: - Title: Q horúčku lekári často nerozpoznajú, veterinári kontrolujú chovy 03 - Modified: 2025-08-27 09:22:03 - Feat.: - Title: Pôvodcu nákazy Q horúčkou zatiaľ odborníci nezistili 04 - Modified: 2025-08-16 06:30:00 - Feat.: - Title: Kde si dať ponor a kde pozor? Poznáme aktuálny stav kúpalísk na Slovensku, v týchto lokalitách sa rozhodne nekúpte 05 - Modified: 2025-08-09 10:35:00 - Feat.: - Title: Počas horúčav treba vypiť približne dva až tri litre tekutín denne, upozorňujú hygienici
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. december 2025 09:54