StoryEditor

Opoziční poslanci navrhujú pre turistické trasy vytvoriť samostatný zákon

21.10.2024, 11:52
Autor:
TASRTASR

Podobný návrh zákona, ktorý mal zastrešiť problematiku turistických trás, bol v parlamente už vlani, nezískal však dostatočnú podporu.

Turistické trasy a značenia navrhuje opozičné KDH zastrešiť samostatným zákonom. Jednotný právny rámec pre túto problematiku totiž aktuálne neexistuje.

Súčasťou zákona by mal byť aj jednotný turistický register. Vyplýva to z návrhu zákona o turistických trasách, ktorý predložili poslanci Ján Horecký a Igor Janckulík (obaja KDH) na rokovanie parlamentu.

"Cieľom návrhu zákona je predovšetkým vytvoriť doposiaľ neexistujúci jednotný právny rámec pre problematiku turistických trás a turistického značenia, zaviesť jednotný turistický register a upraviť proces zápisu údajov do tohto registra, zákonom upraviť problematiku turistického značenia a za účelom ochrany turistických trás a turistického značenia upraviť priestupky a iné správne delikty na tomto úseku," vysvetlili v dôvodovej správe predkladatelia návrhu.

Pripomenuli, že turistické značené trasy sú "unikátnym pokladom a významným kultúrnym dedičstvom Slovenska". Turistika je podľa nich najmasovejšia rekreačno-športová aktivita na Slovensku, ktorá prispieva k zdraviu občanov, ale aj k rozvoju cestovného ruchu.

V súčasnosti je na Slovensku približne 30-tisíc kilometrov značkovaných turistických a náučných chodníkov a cyklistických trás. O udržiavanie turistických trás sa starajú značkárske a turistické kluby či samosprávy.

Poslanci KDH však upozornili na chýbajúcu právnu ochranu a jasné pravidlá zo strany štátu.

"Doteraz platná a účinná právna úprava na danom úseku chýbala a problematika turistických trás bola upravená nedostatočne, len parciálne v osobitných právnych predpisoch. Návrh zákona o turistických trasách upravuje turistické značkované trasy, proces a zodpovedné osoby na značkovanie turistických trás ako aj ich práva a povinnosti, ktoré vyplývajú zo znenia samotného zákona," vysvetlili predkladatelia.

Právna úprava by zároveň mala upraviť aj práva a povinnosti ľudí na turistických trasách a tiež určiť sankcie za prípadné priestupky.

Podobný návrh zákona, ktorý mal zastrešiť problematiku turistických trás, bol v parlamente už vlani, nezískal však dostatočnú podporu.

01 - Modified: 2024-10-23 13:23:01 - Feat.: - Title: Je to podvod na voličoch a zlepenec, reaguje opozícia na zmeny v poslaneckých kluboch Smeru a SNS 02 - Modified: 2024-10-23 09:18:42 - Feat.: - Title: KDH apeluje na Šaška, aby začal riešiť situáciu v zdravotníctve. Prioritou má byť uzavretie dohody s lekármi 03 - Modified: 2024-10-21 09:18:24 - Feat.: - Title: Dvojité platenie preddavkov na daň by sa malo zakázať, navrhuje KDH 04 - Modified: 2024-10-21 07:43:51 - Feat.: - Title: Všeobecní lekári nesúhlasia s návrhom KDH na zníženie počtu preventívnych prehliadok 05 - Modified: 2024-10-19 14:53:20 - Feat.: - Title: V Mozambiku zastrelili právnika opozičného kandidáta na prezidenta
Rozhovor týždňa: Peter Terem o voľbách v USA
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. október 2024 04:29