StoryEditor

Spojené štáty neobnovia právny štatút pre státisíce migrantov

05.10.2024, 08:07
Autor:
TASRTASR

Program "podmienky" umožňuje migrantom s existujúcimi sponzormi v USA vstúpiť do krajiny z humanitárnych dôvodov, alebo ak sa ich príchod považuje za významný verejný prínos.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena neobnoví program dočasného humanitárneho vstupu pre státisíce migrantov s americkými sponzormi, ktorí prišli do krajiny v uplynulých rokoch, oznámilo v piatok ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť, informuje Reuters.

Od októbra 2022 letecky vstúpilo do USA približne 530-tisíc migrantov z Kuby, Haiti, Nikaraguy a Venezuely. Dostali dvojročné granty v rámci programu "podmienky", ktorého platnosť sa začne končiť v najbližších týždňoch. Mnohí z týchto migrantov však môžu zostať v krajine v rámci iných programov.

Program "podmienky" umožňuje migrantom s existujúcimi sponzormi v USA vstúpiť do krajiny z humanitárnych dôvodov, alebo ak sa ich príchod považuje za významný verejný prínos. V rámci zmieneného programu sa budú naďalej prijímať nové žiadosti od osôb zo zahraničia.

Bidenova administratíva odštartovala túto iniciatívu ako spôsob, ktorým sa poskytne migrantom možnosť legálneho vstupu do Spojených štátov, čím sa zníži počet nelegálnych prekročení americko-mexických hraníc.

image

Pri Džibutsku je nezvestných vyše 100 migrantov, pašeráci ich nútili skočiť do mora

Počas Bidenovho mandátu v Bielom dome bol prichytený rekordný počet migrantov, ktorí nezákonne prekročili hranice, ale v uplynulých mesiacoch ich počet prudko klesol, keďže Biden zaviedol nové hraničné obmedzenia.

Imigrácia je i hlavnou témou prezidentských volieb, ktoré sa budú konať 5. novembra a v ktorých sa proti sebe postavia demokratická viceprezidentka Kamala Harrisová a republikánsky exprezident Donald Trump.

Rozhodnutie neobnoviť program "podmienky" pre osoby z daných štyroch krajín sa riadi plánom, ktorý ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť načrtlo pri spustení programu, uviedla vo vyhlásení hovorkyňa rezortu Naree Ketudatová.

Migranti bez povolenia zostať v USA "budú musieť opustiť Spojené štáty pred uplynutím povoleného obdobia podmienky alebo môžu byť zaradení do konania o vyhostení," uviedla Ketudatová. Ďalšie podmienečné programy pre Ukrajincov a Afgancov boli predĺžené.

Mnohí Kubánci majú nárok na trvalý pobyt a prípadné občianstvo podľa príslušného zákona z roku 1966. Väčšina Haiťanov a Venezuelčanov v USA má nárok na dočasný chránený štatút, ktorý im poskytuje pomoc pri deportácii a pracovné povolenie. Občania všetkých štyroch krajín (Kuba, Haiti, Nikaragua, Venezuela) môžu požiadať o azyl.

01 - Modified: 2024-10-25 14:14:10 - Feat.: - Title: Blinken vyzval na naliehavé diplomatické riešenie konfliktu v Libanone 02 - Modified: 2024-10-25 11:53:48 - Feat.: - Title: Aktivisti zo Spojených štátov žiadajú súd, aby uznal slony za osoby 03 - Modified: 2024-10-25 10:14:16 - Feat.: - Title: Musk má k Putinovi bližšie, ako sa zdá. Už dva roky sú v pravidelnom kontakte, USA sú veľmi znepokojené 04 - Modified: 2024-10-25 07:44:40 - Feat.: - Title: Trumpovo víťazstvo je ekonomickou nočnou morou Európy. Bankári sa boja obchodnej vojny 05 - Modified: 2024-10-25 07:11:46 - Feat.: - Title: Tínedžera obžalovali z vraždy rodičov a troch súrodencov vo Fall City
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. október 2024 16:26