StoryEditor

Strojársky odborový zväz vyjadruje vážne obavy nad podobou pripravovaného konsolidačného balíčka

30.09.2024, 15:28
Autor:
TASRTASR

Predsedníctvo Rady Odborového zväzu KOVO vyzýva vládu na prehodnotenie konsolidačného balíčka. Apeluje na poslancov, aby nezabúdali na svojich voličov a prostredie, z ktorého vyšli.

Predsedníctvo Rady Odborového zväzu (OZ) KOVO vyjadruje vážne obavy nad zverejnenou podobou pripravovaného konsolidačného balíčka vlády, ktorý bude mať výrazne negatívne dopady najmä na tých najzraniteľnejších, na domácnosti a pracujúcich.

Informovala o tom Anita Fáková z odboru komunikácie s verejnosťou a médiami OZ KOVO.

Vedenie OZ KOVO si podľa nej uvedomuje zodpovednosť vlády a nevyhnutnosť konsolidácie verejných financií, tá by sa však nemala zameriavať iba na príjmovú stránku, ale aj na zefektívnenie výdavkov štátu a výraznejšie zdanenie bohatých.

Pripravovaná konsolidácia by preto mala podľa odborárov zohľadňovať viaceré sociálne aspekty, mala by byť postupná, adresnejšia a nemali by ju zaplatiť najmä zamestnanci. Tých sa totiž konsolidácia dotkne vo viacerých bodoch, počnúc nárastom dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorý sa premietne do rastu cien tovarov a služieb, až po zníženie daňového bonusu.

Mnohí z nich pritom stále bojujú s dôsledkami dvojcifernej inflácie a zdražovania, čo ich uväznilo v špirále nedostatočných príjmov a vysokých nákladov.

Podľa odborového zväzu to budú najmä zamestnanci, ktorí budú musieť platiť vyššie miestne dane očakávané v dôsledku výpadku príjmov v rozpočte samospráv, ktoré si takto budú musieť sanovať svoje existenčné výdavky.

A budú to opäť zamestnanci, ktorí budú mať sťažené kolektívne vyjednávanie, pretože zamestnávatelia už teraz avizujú, že zvýšené náklady premietnu do cien svojich tovarov a služieb, čo im zároveň obmedzí priestor na zvyšovanie miezd a ďalších benefitov pre pracujúcich.

Fáková dodala, že predsedníctvo Rady OZ KOVO preto vyzýva vládu Slovenskej republiky na prehodnotenie tohto konsolidačného balíčka a zároveň apeluje na poslancov Národnej rady, aby nezabúdali na svojich voličov a prostredie, z ktorého vyšli.

Aby spravodlivo obhajovali záujmy ľudí, ktorých zastupujú a zmiernili opatrenia, ktoré zvýšia počet "chudobných pracujúcich" a ešte viac tak prehĺbia sociálne rozdiely na Slovensku.

01 - Modified: 2024-10-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ak by koalícia schválila vyššiu DPH hotelom a reštauráciám, hodilo by ich to desať rokov dozadu (rozhovor) 02 - Modified: 2024-10-05 11:55:40 - Feat.: - Title: Fico bol pripravený spojiť hlasovanie o konsolidácii s dôverou vláde. Koalícia podľa neho nie je v kríze 03 - Modified: 2024-10-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Najväčšie zvýšenie daní, ktoré nemuselo byť (komentár) 04 - Modified: 2024-10-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: DPH mohla klesnúť aj na plyn a teplo. Kamenický si pomohol Bruselom, tam to vidia celkom inak 05 - Modified: 2024-10-04 14:08:20 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Pri súcite s Dolinkovou radšej opatrne
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. október 2024 09:54