StoryEditor

Vo Švajčiarsku zatkli niekoľko ľudí za napomáhanie samovražde nelegálnym zariadením

24.09.2024, 16:35
Autor:
ČTKČTK

Švajčiarske médiá napísali, že ide o prvý takýto prípad v krajine. "Zhabali sme samovražednú kapsulu a telo zosnulého previezli k pitve," informovala švajčiarska polícia.

Švajčiarske úrady zatkli niekoľko ľudí, ktorí podľa vyšetrovateľov napomáhali k samovražde prostredníctvom nelegálneho samovražedného zariadenia.

Minimálne jeden človek tak zomrel. V krajine, ktorá eutanáziu legalizovala v roku 1949, zostáva prístroj nazvaný Sarco mimo zákona, prevažne preto, že pri procese chýba lekársky dohľad, informovala agentúra AFP.

Incident sa stal v malom kantóne Schaffhausen, ktorý leží na hraniciach s Nemeckom. Tamojšia prokuratúra dostala informáciu od nemenovanej právnej kancelárie, že v lesnej chate pri obci Merishausen sa uskutočnila asistovaná samovražda s pomocou zariadenia Sarco.

Špeciálny sarkofág, ktorý pripomína akúsi miniatúrnu vesmírnu kabínu, ponúka ľuďom, ktorí si už neželajú žiť, možnosť, ako ukončiť svoj život bez asistencie lekára.

Dotyčný si musí do sarkofágu najprv ľahnúť. Následne mu zariadenie položí sériu otázok, čím daná osoba potvrdí, že vie, čo robí. V poslednej etape sama aktivuje tlačidlo na vpustenie dusíka.

Podľa spoločnosti, ktorá Sarco propaguje, pacient do niekoľkých minút stratí vedomie a umiera.

"Prokuratúra v kantóne Schaffhausen začala trestné konanie proti niekoľkým osobám. Viní ich z nabádania k samovražde a jej napomáhaniu. Pár osôb už je vo vyšetrovacej väzbe," uviedla švajčiarska polícia vo svojom pondelkovom vyhlásení.

Švajčiarske médiá napísali, že ide o prvý takýto prípad v krajine. "Zhabali sme samovražednú kapsulu a telo zosnulého previezli k pitve," informovala švajčiarska polícia.

V júli oznámila spoločnosť, ktorá sa snaží použitie samovražedného zariadenia propagovať, že chce vykonať prvú takú eutanáziu vo Švajčiarsku. To vyvolalo značný rozruch, pretože aj keď je eutanázia v krajine legálna, stále môže prebehnúť iba za prítomnosti lekára.

Vynálezca Sarco Philip Nitschke sa usiloval o jeho zavedenie do bežného použitia vo Švajčiarsku v roku 2021, napriek tomu súhlas švajčiarskych úradov nezískal.

To znova povedala aj ministerka vnútra Elisabeth Baumová-Schneiderová počas rokovania poslaneckej snemovne. Vysvetlila, že kapsula nespĺňa bezpečnostné nároky dané švajčiarskymi zákonmi.

01 - Modified: 2024-10-02 11:00:00 - Feat.: - Title: Dve veľké európske krajiny medzi sebou zmenia hranice. Majú na to veľmi dobrý dôvod, ktorý raz možno ovplyvní aj Slovensko 02 - Modified: 2024-10-01 13:32:12 - Feat.: - Title: Muž vo Švajčiarsku zaútočil na deti v obchodnom centre, tri zranil 03 - Modified: 2024-09-29 06:43:16 - Feat.: - Title: Švajčiarsko oceňuje čínsko-brazílsku mierovú iniciatívu pre Ukrajinu. Kyjev vyjadril sklamanie 04 - Modified: 2024-09-24 09:35:01 - Feat.: - Title: Švajčiarsky parlament označil hladomor na Ukrajine v 30. rokoch za genocídu 05 - Modified: 2024-09-22 20:47:09 - Feat.: - Title: Švajčiari v referende odmietli iniciatívu rozširujúcu chránené prírodné územia
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. október 2024 14:04