StoryEditor

Je na Fialovi, aby po odvolaní Bartoša zaistil stabilitu koalície, tvrdí minister vnútra Rakušan

24.09.2024, 15:26
Autor:
TASRTASR

Petr Fiala v utorok popoludní oznámil, že prezidentovi navrhne odvolanie Bartoša z postu ministra pre miestny rozvoj a vicepremiéra pre digitalizáciu.

Je zodpovednosťou premiéra Petra Fialu, aby zaistil stabilitu koalície po prekvapivom odvolaní šéfa Pirátov Ivana Bartoša z postu ministra pre miestny rozvoj a vicepremiéra pre digitalizáciu.

V reakcii na Fialov náhle zvolaný utorkový brífing to na sociálnej sieti X napísal minister vnútra a šéf hnutia STAN Vít Rakušan.

"Rozhodnutie premiéra odvolať Ivana Bartoša som sa dozvedel krátko pred tlačovou konferenciou telefonicky od Petra Fialu. Je zodpovednosťou premiéra, aby po tomto prekvapivom kroku zaistil stabilitu koalície," uviedol podpredseda vlády.

Na Fialovo rozhodnutie reagovala aj šéfka Poslaneckej snemovne a predsedníčka strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

"Som si vedomá zložitosti celého procesu digitalizácie a uznávam snahu, avšak vzhľadom na pretrvávajúce problémy a nenaplnené záväzky vlády v oblasti digitálnej transformácie je jeho odvolanie pánom premiérom logický krok," napísala na sieti X.

image

Fiala navrhne prezidentovi Pavlovi odvolanie predsedu Pirátov z postu ministra

Problémy s digitalizáciou stavebného konania trvajú už niekoľko mesiacov a podľa nej negatívne ovplyvňujú českú ekonomiku. "Úradníci sa každý deň stretávajú s nefunkčným systémom, čo im značne sťažuje prácu a úplne chápem aj nahnevanie občanov," dodala.

Fiala v utorok popoludní oznámil, že prezidentovi navrhne odvolanie Bartoša z postu ministra pre miestny rozvoj a vicepremiéra pre digitalizáciu.

Dôvodom je práve nezvládnutá digitalizácia stavebného konania. Premiér sa ráno s Bartošom stretol na úrade vlády, kde podľa šéfa Pirátov hovorili o programových prioritách koalície a ani náznakom nezmienil, že by mal vo funkcii skončiť.

Na otázky o zotrvaní Pirátov vo reagoval, že sa nič nemení. Krátko po Fialovom oznámení však na straníckom pirátskom fóre, ktoré je verejné, začali členovia strany diskutovať o odchode z kabinetu.

01 - Modified: 2024-09-25 21:03:34 - Feat.: - Title: Fiala chce, aby vládny chaos skončil v pondelok, Piráti podľa neho odchádzajú 02 - Modified: 2024-09-25 17:52:13 - Feat.: - Title: Fiala porušil koaličnú zmluvu, chcem však, aby vláda pokračovala, tvrdí Bartoš. Piráti z nej však odchádzajú 03 - Modified: 2024-09-25 14:47:50 - Feat.: - Title: Česká vláda schválila návrh rozpočtu na budúci rok, počíta so schodkom vyše deväť miliárd eur 04 - Modified: 2024-09-25 15:03:50 - Feat.: - Title: Piráti odchádzajú z Fialovej vlády. Český premiér ocenil šéfa diplomacie Lipavského 05 - Modified: 2024-09-25 09:04:31 - Feat.: - Title: Končiaci predseda Pirátov neplánuje vyzývať Starostov a nezávislých na to, aby opustili Fialovu vládu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
26. september 2024 15:47