StoryEditor

Jadrová elektráreň Three Mile Island obnoví svoju prevádzku vďaka Microsoftu

21.09.2024, 23:29
Autor:
ČTKČTK

Pri havárii v roku 1979 elektráreň úplne prišla o jeden z dvoch reaktorov, Unit 2. Teraz Constellation Energy chystá opätovné spustenie reaktora Unit 1.

Americká spoločnosť Constellation Energy znovu uvedie do prevádzky jadrovú elektráreň Three Mile Island, v ktorej sa odohrala najhoršia jadrová havária na území Spojených štátov. Elektráreň bude na základe 20-ročnej dohody zabezpečovať dostatok uhlíkovo neutrálnej energie americkej spoločnosti Microsoft pre rozvoj jej umelej inteligencie. Plánované znovuotvorenie elektrárne ukazuje na meniaci sa prístup USA k jadrovej energii, poznamenala agentúra AP.

Constellation Energy oznámila svoj zámer na znovuotvorenie päť rokov po tom, ako jej vtedajšia materská spoločnosť Exelon rozhodla o jej uzavretí, pretože elektráreň bola stratová. Podľa plánu by mala začať fungovať najneskôr do roku 2028.

Nikdy predtým nebola americká jadrová elektráreň po vyradení znovu uvedená do prevádzky a nikdy predtým nebol všetok výkon jednej komerčnej jadrovej elektrárne pridelený jedinému zákazníkovi.

Pri havárii v roku 1979 elektráreň úplne prišla o jeden z dvoch reaktorov, Unit 2. Teraz Constellation Energy chystá opätovné spustenie reaktora Unit 1. Pred odstavením v roku 2019 výkon reaktora predstavoval 835 megawattov, čo je dostatok elektriny pre pokrytie spotreby 800-tisíc domácností.

Microsoft si od dohody sľubuje, že sa stane najneskôr do roku 2030 uhlíkovo neutrálnym. Finančné podmienky dohody neboli zverejnené.

Dohoda medzi oboma firmami reaguje na snahu Bidenovej administratívy zmeniť v USA prístup k jadrovej energii. Chce tým znížiť emisie skleníkových plynov z energetického sektora, ktoré majú negatívny vplyv na životné prostredie. Svoj záväzok potvrdil Washington aj tým, že minulý rok v štáte Georgia uviedol do prevádzky vôbec prvý reaktor od havárie z roku 1979.

Prevádzka dátových centier a AI je energeticky náročná. Dátové centrá majú teraz na spotrebe elektriny v USA podiel okolo štyroch percent a podľa prognóz sa má tento podiel do roku 2030 zdvojnásobiť.

Jadrová energia sa považuje za „zelenú“, pretože na rozdiel od spaľovania zemného plynu alebo uhlia pri výrobe elektriny nevytvára emisie skleníkových plynov. Výstavba alebo opätovné spustenie elektrární je však nákladné a stále neexistuje dlhodobé riešenie pre vyhorené, ale vysoko rádioaktívne uránové palivové tyče.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
21. september 2024 23:29