Emily Nkhanaová, drobná farmárka zo severu Malawi, predtým prezreté banány vyhadzovala alebo ich nechávala zhniť. Kvôli extrémnym vedrám ale banány začali dozrievať príliš rýchlo, čo jej aj mnohým ďalším poľnohospodárom v okolí spôsobovalo veľké straty. Teraz pre tieto banány našla výnosné využitie - banánové víno, uviedol portál spravodajskej televízie BBC.
Nkhanaová je členkou družstva Twitule Cooperative, ktoré založila skupina žien, aby prostredníctvom poľnohospodárstva zlepšili svoju ekonomickú situáciu. Predtým hospodárili pri brehoch jazera Malawi, ale ich banánové plantáže začala často vyplavovať voda stúpajúca kvôli zvýšeným zrážkam. To ich donútilo presťahovať sa do vyšších, ale teplejších polôh, kde teploty dosahujú až 42 stupňov Celzia.
"Dole, na starej farme, bola naším problémom veľa vody z jazera. Niektoré banánovníky sa vo vode topili. U niektorých nebolo ani vidieť, kde sme ich zasadili, "hovorí Nkhanaová.
"Tu hore máme príliš veľké horúčavy. Naše banány kvôli tomu dozrievajú rýchlo a prichádzajú vniveč. "Pre farmárky tak nejde len o výrobu vína, ale aj o prežitie, odolnosť a osvojenie nových možností, ktoré so sebou meniaca sa klíma prináša.
Postup výroby vína je jednoduchý. Prezreté banány ošúpeme, nakrájame na malé kúsky, zvážame a zmiešame s cukrom, kvasinkami a rozinkami, zalejeme vodou a pokryjeme citrónmi.
Zmes potom nechajte niekoľko týždňov kvasiť. Banánová dužina sa tak premení na silné aromatické víno s obsahom alkoholu 13 percent, podobne ako víno z hrozna.
"Je to veľmi kvalitné víno. Musíte si na jeho pitie urobiť čas, aby ste si mohli vychutnať jeho sladkú chuť, "uviedla Nkhanaová.
Banánové víno môže znieť nezvyčajne tým, ktorí sú zvyknutí na chuť tradičného vína. Ale pre tých, ktorí ho ochutnali, je tento zážitok všetkým, len nie sklamaním.
Víno môže mať farbu od svetložltej po sýte jantárovú. Má ľahko nasládnutú ovocnú chuť, často sprevádzanú jemnou vôňou a ľahkou citrónovou a banánovou príchuťou.
"Je jemné a ľahké, takmer ako dezertné víno," hovorí miestny milovník vína, ktorý sa stal jedným z najväčších fanúšikov banánového vína v oblasti, Paul Kamwendo. "Netušil som, že sa z banánov dá vyrobiť víno. "
Nkhanaová a jej kolegyne uvádzajú, že pre dobré banánové víno je dôležitá vyváženosť sladkosti a kyslosti. "Načasovanie je všetko. Musíte vedieť, kedy sú banány najlepšie. Keď sú príliš zrelé, je víno príliš sladké, keď sú príliš zelené, je príliš trpké. "
Banánové víno sa v Malawi stretlo s nadšením u výrobcov aj u spotrebiteľov. Na miestnych trhoch sa fľaša banánového vína predáva za tri doláre.
"Predávame ho na trhoch po celom Malawi, v hlavnom meste Lilongwe a v najväčšom meste Blantyre, a vždy je vypredané," povedal Tennyson Gondwe, generálny riaditeľ organizácie Community Savings and Investment Promotion, ktorá sa snaží podporovať miestne komunity. Comsip naučil ženy vyrábať víno tak, aby sa zabezpečila jeho kvalita a chuť.
Nkhanaová hovorí, že výroba vína namiesto obyčajného predaja banánov, ktoré často prídu nazmar, zmenila život jej aj ostatným ženám. "Niektoré z nás si postavili domy, niektoré majú hospodárske zvieratá, niektoré majú kurčatá. Môžeme si dovoliť jesť slušné jedlá. "
Družstvo Twitule zatiaľ produkuje len 20 až 50 litrov vína mesačne, no jeho členky dúfajú, sa im podarí zakúpiť stroje, ktoré im pomôžu rozšíriť túto činnosť.
"Chceme vyrábať viac vína. Chceme sa z tohto malého výrobného domčeka presťahovať do fabriky, "dodala Nkhanaová. Družstvo Twitule teraz pôsobí v malom areáli s domom so štyrmi miestnosťami v dedine Mchenjere.
A skupina má ešte väčšie plány. Comsip požiadal malawiský úrad pre normy, aby schválil vývoz vína.