StoryEditor

Vláda by nemala trestať daňami z transakcií malých podnikateľov, tvrdí asociácia personálnych agentúr

19.09.2024, 16:01
Autor:
TASRTASR

Zamestnancom sa neoplatí nastúpiť do pracovného pomeru za nízky plat, preto im zamestnávatelia často ponúkajú dostupné riešenia aj v podobe živnosti. Nie vždy je to však podľa konateľa agentúry Europersonal Jozefa Petríka v súlade so zákonom.

Vláda by nemala trestať zdanením finančných transakcií drobných podnikateľov. Toto opatrenie predstavila vláda v utorok v rámci konsolidačného balíčka.

Zároveň je jej cieľom znížiť počet fiktívnych živností. Nová daň sa však podľa Asociácie personálnych agentúr Slovenska (APAS) dotkne všetkých živnostníkov, nielen tých fiktívnych.

"Všeobecne platí, že zvyšovanie odvodového zaťaženia prináša do ekonomiky viac porušení. V prípade zamestnancov to môže byť napríklad vyplácanie na ruku. Zníženie odvodového zaťaženia zamestnancov a zamestnávateľov by z tohto pohľadu mohlo byť motivujúcejšie na to, aby sa začlenili do systému zamestnancov a nehľadali iné spôsoby, ako ušetriť na odvodoch," uviedla výkonná riaditeľka personálnej agentúry Index Nosluš Darina Mokráňová.

Doplnila, že vyššie poplatky pre túto skupinu ľudí môžu situáciu ešte zhoršiť. Za nepriaznivú situáciu s fiktívnymi živnostníkmi môžu podľa nej v súčasnosti vysoké dane a nízke mzdy.

Zamestnancom sa neoplatí nastúpiť do pracovného pomeru za nízky plat, preto im zamestnávatelia často ponúkajú dostupné riešenia aj v podobe živnosti. Nie vždy je to však podľa konateľa agentúry Europersonal Jozefa Petríka v súlade so zákonom.

Mokráňová dodala, že pri súčasnej nezamestnanosti na Slovensku nejde len o tlak zamestnávateľov, ktorí nútia svojich pracovníkov prejsť na živnosť, dôvodom je často aj pomer nákladov na cenu práce a čistej mzdy.

Za riešenie preto považuje napríklad formu kontroly a pravidlá pre fungovanie samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO), ktoré sú zavedené v niektorých európskych krajinách.

"Živnostník musí daňovému úradu preukázať, že má viacerých objednávateľov, prípadne má objednávky s výraznými medzimesačnými výkyvmi v odvedenom množstve práce. Len v takom prípade môže pracovať na živnosť," uzavrela.

APAS vznikla ako záujmové profesijné združenie v roku 2002. Jeho členmi sú viaceré spoločnosti v oblasti poskytovania pracovno-poradenských služieb na slovenskom trhu - Europersonal, Grafton Recruitment, Hofmann Personal, Index Nosluš, Lugera, ManpowerGroup, Proplusco, Synergie a Transfer - international staff.

01 - Modified: 2024-09-19 13:47:57 - Feat.: - Title: Paradox konsolidácie: kto kúri elektrinou, môže byť víťazom. Kto má plyn, účty mu vyskočia až drasticky 02 - Modified: 2024-09-19 13:19:34 - Feat.: - Title: Ficovi sa stalo to, čomu sa desaťročia vyhýbal ako čert krížu 03 - Modified: 2024-09-19 13:13:23 - Feat.: - Title: Zvýšenie DPH za ubytovanie bude poslednou ranou pre sektor, tvrdí generálny manažér asociácie hotelierov 04 - Modified: 2024-09-19 13:31:39 - Feat.: - Title: Fico zvoláva okrúhly stôl s farmármi, chce riešiť DPH. Dôležitá položka na zozname základných potravín chýba 05 - Modified: 2024-09-19 08:40:33 - Feat.: - Title: Jednota dôchodcov žiada o stretnutie s koaličnými stranami a prezidentom ku konsolidácii
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. september 2024 16:01