StoryEditor

Nový príspevok na rozvoj cestovného ruchu má zlepšiť podporu turizmu

19.09.2024, 11:33
Autor:
TASRTASR

Po novom bude jeho zameranie širšie, a to pod názvom príspevok na podporu cestovného ruchu v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu.

Medzi nástroje podpory turizmu na Slovensku sa má od budúceho roka zaradiť nový príspevok na rozvoj cestovného ruchu. Zároveň sa zruší doterajšie poskytovanie investičnej pomoci pre oblasť cestovného ruchu.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o podpore cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady vo štvrtok posunuli do druhého čítania.

"Cieľom aplikácie nového nástroja rozvoja a podpory cestovného ruchu je predovšetkým podporovať inteligentné riadenie rozvoja cestovného ruchu založené na aktívnom zbere a vyhodnocovaní dát o pohybe a návšteve návštevníkov v území spravovanom organizáciami cestovného ruchu, čo umožní efektívnejšie nastavenie tvorby produktov a ich propagáciu na domácom trhu a zahraničných trhoch," priblížilo v dôvodovej správe ministerstvo cestovného ruchu a športu.

Ďalším cieľom je podpora zavádzania nových pravidelných leteckých spojení, čím sa má zvýšiť dostupnosť, atraktivita a podiel prenocovaní zahraničných návštevníkov na Slovensku.

Novelou dochádza tiež k zmene názvu príspevku na podporu cestovného ruchu v súvislosti so zmiernením negatívnych následkov pandémie, ktorá vznikla z dôvodu ochorenia COVID-19.

Po novom bude jeho zameranie širšie, a to pod názvom príspevok na podporu cestovného ruchu v čase mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu.

"Taktiež dochádza k nahradeniu nástroja financovania rozvoja cestovného ruchu, ktorým je príspevok na pomoc podnikom v súvislosti so zmiernením negatívnych ekonomických následkov v sektore cestovného ruchu, nástrojom označeným ako dotácia na podporu realizácie aktivít organizácie cestovného ruchu," avizovalo ministerstvo.

Táto forma podpory cestovného ruchu má v najbližších rokoch vyjsť na desať miliónov eur ročne. Financovanie je zabezpečené v rozpočte kapitoly rezortu cestovného ruchu v jednotlivých rozpočtových rokoch v rámci schválených limitov výdavkov.

Účinnosť novely navrhuje jej predkladateľ od 1. januára 2025.

01 - Modified: 2024-09-19 07:24:08 - Feat.: - Title: Poslanci začali štvrtkové rokovanie diskusiou o cestovnom ruchu 02 - Modified: 2024-09-18 14:23:20 - Feat.: - Title: Vládu dobehla kritika, dane mení zo dňa na deň. Ide o politickú a ekonomickú lenivosť, hovorí pre HN analytik 03 - Modified: 2024-09-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový priestor pre business events v Košiciach: Najmodernejšie kongresové centrum ROCA začína už budúcu jeseň 04 - Modified: 2024-09-12 13:54:06 - Feat.: - Title: Rezort cestovného ruchu očakáva pozitívne výsledky letnej sezóny, ťahali ju však skôr domáci návštevníci 05 - Modified: 2024-09-13 08:13:27 - Feat.: - Title: Toto leto objavili Bratislavu Číňania. Čo v hlavnom meste najčastejšie vyhľadávajú zahraniční hostia?
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. september 2024 11:33