StoryEditor

Fínsky prezident vyzval na zrušenie práva veta v Bezpečnostnej rade OSN

18.09.2024, 12:47
Autor:
ČTKČTK

Alexander Stubb vyhlásil, že sa pripojí k výzvam k reforme, ktoré zaznejú budúci týždeň na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku.

Fínsky prezident Alexander Stubb vyzval na rozšírenie Bezpečnostnej rady OSN, zrušenie práva veta jediného štátu a pozastavenie členstva všetkých členov, ktorí vedú "nezákonnú vojnu", ako je ruská invázia na Ukrajinu. Informuje o tom agentúra Reuters.

Stubb, ktorý stojí na čele zahraničnej politiky severskej krajiny, vyhlásil, že sa pripojí k výzvam k reforme, ktoré zaznejú budúci týždeň na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. Bude sa tu diskutovať o zložení Bezpečnostnej rady OSN.

Úlohou orgánu, ktorý pozostáva z piatich stálych a desiatich nestálych členov volených na dva roky, je udržiavať svetový mier. Geopolitické konflikty však radu dostali do slepej uličky v otázkach od Ukrajiny po Pásmo Gazy, píše Reuters.

"Žiadny štát by nemal mať v Bezpečnostnej rade OSN právo veta," uviedol Stubb agentúre Reuters. Fínsky prezident uviedol, že navrhne rozšírenie stálych členov z piatich na desať. Chce zahrnúť ďalších dvoch latinskoamerických členov, dvoch z Afriky a dvoch z Ázie. Spojené štáty, ktoré sú spolu s Ruskom, Čínou, Francúzskom a Britániou jednou z piatich krajín s právom veta, tiež podporili dve stále miesta pre Afriku.

Podľa Stubba by každý člen, ktorý vedie nezákonnú vojnu, "ako to robí Rusko na Ukrajine", mal byť z Rady vylúčený. Moskva svoju inváziu na Ukrajinu ospravedlňuje tým, že vytvára nárazník proti agresii Západu a zaberá územie, ktoré jej historicky patrí.

Prezident Fínska vyhlásil, že si je vedomý, že jeho návrhy o Bezpečnostnej rade "presahujú rámec toho, čo zvyčajne malé členské štáty hovoria. "Dodal ale, že veľké krajiny by sami nenavrhli oslabenie svojho vplyvu. "Mojím hlavným odkazom je, že ak krajiny globálneho Juhu, z Latinskej Ameriky, Afriky a Ázie nezískajú zastúpenie v systéme, obrátia sa k OSN chrbtom, a to nechceme," povedal Stubb.

Akékoľvek zmeny v členstve Bezpečnostnej rady OSN musia schváliť dve tretiny Valného zhromaždenia.

Stubb, bývalý fínsky premiér a poslanec Európskeho parlamentu, ktorý sa v marci ujal funkcie prezidenta, vyzval na podporu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý má budúci týždeň vystúpiť na Valnom zhromaždení OSN so svojím "plánom na víťazstvo".

Stubb vyzval západné krajiny, aby zrušili obmedzenia na používanie zbraní dodaných Ukrajine, kvôli ktorým má Kyjev zviazané ruky.

01 - Modified: 2024-09-19 10:21:37 - Feat.: - Title: Kremeľ nečaká, kým sa Biden rozhýbe. Vrtuľníky budú "skákať", stíhačkám to neprekáža 02 - Modified: 2024-09-19 09:06:47 - Feat.: - Title: Česko dokončilo svoju najväčšiu investíciu na Ukrajine, projekt stál vyše 60 miliónov eur 03 - Modified: 2024-09-19 05:41:11 - Feat.: - Title: Rusi v noci útočili na Kyjev aj Záporožskú oblasť, úrady hlásia jednu obeť 04 - Modified: 2024-09-18 20:40:11 - Feat.: - Title: Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený "víťazný plán" na ukončenie vojny. Alternatívu nepripúšťa 05 - Modified: 2024-09-18 16:45:52 - Feat.: - Title: Členstvo Ukrajiny v NATO by vytváralo ďalšie konflikty, tvrdí Blanár. Kyjev naopak hovorí o záruke mieru
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. september 2024 12:21