StoryEditor

Zníženie sadzieb ECB sa očakávalo, jej ďalší postup bude opatrný, tvrdia analytici

12.09.2024, 17:14
Autor:
TASRTASR

V súlade s novou prognózou, ktorá nezmenila výhľad na celkovú úroveň očakávanej inflácie v eurozóne, ostáva menová politika podľa analytika Mariána Kočiša naďalej utiahnutá a jej ďalšie uvoľňovanie bude iba postupné.

Zníženie úrokových sadzieb, o ktorom vo štvrtok rozhodla Európska centrálna banka (ECB), bolo očakávané. Išlo však len o mierne uvoľnenie menovej politiky a banka bude naďalej postupovať opatrne, zhodli sa ekonomickí analytici.

Rada guvernérov ECB rozhodla o znížení kľúčovej sadzby z vkladov na 3,5 percenta z 3,75 percenta. Zredukovala aj úrokovú sadzbu pre hlavné refinančné operácie na 3,65 percenta a jednodňové refinančné operácie na 3,90 percenta.

"V súlade s naším očakávaním ECB znížila svoju kľúčovú depozitnú sadzbu o 25 bázických bodov. Uvoľňovanie utiahnutej politiky teda pokračuje, ale ani po druhom znížení nemožno považovať monetárnu politiku za uvoľnenú," zhodnotil analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

V súlade s novou prognózou, ktorá nezmenila výhľad na celkovú úroveň očakávanej inflácie v eurozóne, ostáva menová politika podľa neho naďalej utiahnutá a jej ďalšie uvoľňovanie bude iba postupné. "Do konca aktuálneho roka očakávame ešte jedno zníženie kľúčovej depozitnej sadzby o 0,25 p. b., pričom aktuálne máme za to, že by sa tak mohlo stať na decembrovom zasadnutí," avizoval Kočiš.

Centrálna banka sa pre zníženie sadzieb rozhodla aj na základe slabého oživenia európskej ekonomiky, najmä vo výrobnom sektore, ktoré pretrváva napriek rekordne nízkej nezamestnanosti, predpokladá analytik investičnej platformy Portu Marek Malina. ECB si tak od lacnejšieho financovania sľubuje "nakopnutie" európskeho hospodárstva.

"Európske firmy majú problém s konkurencieschopnosťou voči čínskym a americkým náprotivkom kvôli vysokým cenám energií, čoho najjasnejším dôkazom sú ekonomické problémy priemyselného Nemecka. Pod tlakom sa naďalej nachádzajú aj domácnosti, ktoré naďalej trápi rast životných nákladov, čo sa odzrkadľuje len v slabom raste maloobchodných tržieb," vysvetlil Malina.

Aktuálne zníženie sadzieb ECB by sa mohlo premietnuť do ďalšieho zníženia sadzieb hypoték na Slovensku len za predpokladu, že slovenská vláda príde s uveriteľným plánom konsolidačných opatrení pre rok 2025, myslí si finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. "Ak Európska komisia a finančné trhy budú plán vlády vnímať ako realistický, mohli by sme vidieť ďalšie zníženie úrokov hypoték v októbri - novembri," predpokladá.

Netreba však podľa neho čakať výrazné zníženie úrokov, skôr by sa mohlo pohybovať v rozpätí 0,2 až 0,3 p. b., ako tomu bolo na prelome augusta a septembra. "To znamená, že úrokové sadzby pri 3- a 5-ročnej fixácii by sa vo väčšine bánk mohli začínať pod štvorpercentnou hranicou. V tejto situácii, keď úrokové sadzby začínali číslicou 3, sme boli naposledy pred necelými dvoma rokmi," doplnil Búlik.

01 - Modified: 2024-09-19 12:17:39 - Feat.: - Title: Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny v júli výrazne klesol 02 - Modified: 2024-09-19 12:08:41 - Feat.: - Title: Britská centrálna banka ponechala základný úrok na piatich percentách 03 - Modified: 2024-09-19 06:33:18 - Feat.: - Title: Pavel a Pellegrini plánujú spoločné prednášky na univerzitách. Chcú ukázať nadštandardnosť vzťahov 04 - Modified: 2024-09-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Inflácia služieb robí vrásky ECB 05 - Modified: 2024-09-18 13:52:39 - Feat.: - Title: Inflácia v eurozóne nie je tam, kde by ju Európska centrálna banka chcela mať, tvrdí šéf Bundesbank
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. september 2024 15:57