StoryEditor

Všetky doterajšie bombové hrozby sa ukázali ako nepravdivé, tvrdí úrad vlády

11.09.2024, 15:55
Autor:
TASRTASR

Bolo potvrdené, že podobné útoky boli zaznamenané aj v ďalších krajinách vrátane Českej republiky, Litvy, Estónska a Lotyšska. Informoval tlačový odbor Úradu vlády.

Všetky doterajšie bombové hrozby sa ukázali ako nepravdivé a boli klasifikované ako falošné poplachy. Predpokladá sa, že tieto útoky môžu byť súčasťou hybridných aktivít zahraničného aktéra.

Bolo potvrdené, že podobné útoky boli zaznamenané aj v ďalších krajinách vrátane Českej republiky, Litvy, Estónska a Lotyšska. Informoval tlačový odbor Úradu vlády.

"Centrum boja proti hybridným hrozbám (CBHH) od 3. septembra tohto roka zaznamenáva sériu výhražných e-mailov obsahujúcich tvrdenia o údajnom uložení výbušnín v priestoroch inštitúcií. Tieto útoky sa zameriavajú predovšetkým na vzdelávacie inštitúcie, ale aj na ďalšie verejné inštitúcie," uviedol.

CBHH podľa neho priebežne monitoruje situáciu a všetky zistenia odovzdáva príslušným orgánom vrátane Policajného zboru a Národného bezpečnostného analytického centra.

Ako pripomenul ÚV, Slovensko v máji 2024 čelilo podobnej vlne e-mailových hrozieb, ktorá zasiahla veľké množstvo školských zariadení. "Hoci páchateľ zatiaľ nebol identifikovaný ani nebolo verejne potvrdené zapojenie cudzieho štátu, prebiehajúce vyšetrovanie pokračuje a spolupráca s medzinárodnými partnermi je nepretržitá," doplnil.

Spomenul primárne ciele útokov, ako preťažovanie stredísk tiesňového volania, vyťažovanie bezpečnostných zložiek či testovanie reakcií a správania štátnych inštitúcií.

Zámerom môže podľa nich byť tiež narušenie chodu napadnutých inštitúcií i šírenie neistoty a strachu s cieľom oslabiť dôveru verejnosti v štátne inštitúcie.

V takýchto situáciách úrad vlády odporúča riadiť sa pokynmi Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže, Ministerstva vnútra  a Policajného zboru.

Rovnako nezverejňovať obsah výhražných e-mailov a okamžite ich nahlásiť štátnym inštitúciám. Okrem toho verejne nešíriť neoverené informácie, printscreeny výhražných e-mailov ani komunikáciu s páchateľmi, monitorovať aktivity detí na sociálnych sieťach a neposkytovať páchateľovi publicitu v médiách.

Rodičom odporúča zachovať pokoj. ÚV ich ubezpečil, že deti nie sú v ohrození a školy v spolupráci s políciou prijímajú všetky potrebné opatrenia na zabezpečenie plynulého priebehu vyučovania.

01 - Modified: 2024-09-10 10:06:37 - Feat.: - Title: Šéf polície Solák: Bombové hrozby sú kybernetickým útokom 02 - Modified: 2024-09-08 12:49:17 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Na objasnení bombových hrozieb spolupracujeme so zahraničím 03 - Modified: 2024-09-06 13:53:07 - Feat.: - Title: Tajná služba v súvislosti s bombovými hrozbami prijíma opatrenia, rieši to ako organizovanú kriminalitu 04 - Modified: 2024-09-06 07:31:33 - Feat.: - Title: Niektoré školy majú dnes voľno kvôli bombovým hrozbám. Rezort nechal rozhodnutie na riaditeľov 05 - Modified: 2024-09-05 08:57:56 - Feat.: - Title: Školám v Česku opäť pristál v schránke výhražný bombový email
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. september 2024 22:25