StoryEditor

Juhokórejský výrobca elektroniky plánuje prepúšťať. Dotknúť by sa to malo aj Európy

11.09.2024, 14:43
Autor:
ČTKČTK

Zatiaľ nie je jasné, či bude spoločnosť bude prepúšťať aj v Južnej Kórei. Podľa jedného zo zdrojov je pre spoločnosť ťažké prepúšťať na domácom trhu, pretože je to politicky veľmi citlivá záležitosť.

Juhokórejský výrobca elektroniky Samsung Electronics plánuje v niektorých zahraničných divíziách zrušiť až 30 percent pracovných miest. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na tri informované zdroje.

Samsung je najväčším svetovým výrobcom chytrých telefónov, televízorov a pamäťových čipov.

Podľa zdrojov nariadil Samsung dcérskym spoločnostiam po celom svete, aby znížili počet zamestnancov v predaji a marketingu o zhruba 15 percent a počet administratívnych pracovníkov až o 30 percent.

Plán má byť realizovaný do konca tohto roka a dopad bude mať na pracovné miesta v Amerike, Európe, Ázii a Afrike.

Zatiaľ nie je úplne jasné, koľko ľudí bude musieť firmu opustiť a ktorých krajín a obchodných divízií sa najviac dotkne. Na konci roka 2023 mal Samsung 267 800 zamestnancov a viac ako polovica, teda 147-tisíc, ich pracovala v zahraničí.

Firma Samsung vo vyhlásení uviedla, že úprava počtu pracovných síl v niektorých zahraničných prevádzkach je rutinnou akciou, ktorej cieľom je zvýšiť efektivitu. Pre tieto plány nie sú podľa nej stanovené žiadne konkrétne ciele a netýkajú sa zamestnancov vo výrobe.

Správy o prepúšťaní prichádzajú v čase, keď sa Samsung stretáva s tlakom na svoje hlavné divízie. Výroba čipov sa po výraznom poklese v minulom roku zotavuje pomalšie ako u konkurentov.

Na trhu s prémiovými smartfónmi čelia silnej konkurencii firiem Apple a Huawei. V zmluvnej výrobe čipov potom dlhodobo zaostáva za firmou TSMC. A v Indii narúša výrobu Samsungu štrajk kvôli mzdám.

Jeden zo zdrojov uviedol, že znižovaním počtu pracovných miest sa firma pripravuje na spomalenie globálneho dopytu po technologických produktoch v reakcii na spomaľovanie globálnej ekonomiky.

Podľa ďalšieho zdroja chce Samsung podporiť svoj zisk znížením nákladov.

Zatiaľ nie je jasné, či bude Samsung prepúšťať aj v Južnej Kórei. Podľa jedného zo zdrojov je pre Samsung ťažké prepúšťať na domácom trhu, pretože je to politicky veľmi citlivá záležitosť.

Konglomerát Samsung Group, ktorého súčasťou je Samsung Electronics, je najväčším zamestnávateľom v krajine a zohráva dôležitú úlohu v ekonomike.

01 - Modified: 2024-10-04 12:55:45 - Feat.: - Title: Recipročné opatrenia Číny môžu ohroziť export automobilov, tvrdí Slovenská asociácia pre elektromobilitu 02 - Modified: 2024-10-04 12:36:36 - Feat.: - Title: Japonská legenda od Mitsubishi konečne mieri aj do Európy. S trojročným meškaním 03 - Modified: 2024-10-03 21:28:31 - Feat.: - Title: Európske krajiny budú užšie spolupracovať pri ochrane lesov, nové centrum bude riešiť prírodné katastrofy 04 - Modified: 2024-10-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Googlu a Samsungu ukradla prvenstvo nečakaná značka. Prvým s Androidom 15 bude čínsky výrobca 05 - Modified: 2024-09-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Bankári sa elegantne vyhýbajú úderom ekonomiky. Tvrdé „k. o.“ im však môže uštedriť rozhodnutie politikov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. október 2024 09:31