StoryEditor

Rezort vnútra nevylučuje do budúcna upraviť inštitút zlučovania obcí

09.09.2024, 11:24
Autor:
TASRTASR

V súčasnosti rezort neeviduje žiadne obce, ktoré by začali proces zlučovania. Upozorňuje na nízky záujem obcí.

Inštitút zlučovania obcí by mohli samosprávy využívať viac. Ministerstvo vnútra preto do budúcna nevylučuje úpravu pri téme zlučovania obcí. Aktuálne však v tejto otázke nepripravuje legislatívne zmeny. Uviedli to z tlačového odboru rezortu.

V prípade zlúčenia obcí zanikajú zlučované obce a vzniká nová obec, ktorá je právnym nástupcom každej z nich. Ďalšou možnosťou je aj pričlenenie obce k inej obci.

V súčasnosti rezort neeviduje žiadne obce, ktoré by začali proces zlučovania. Upozorňuje na nízky záujem obcí. "Je to čiastočne spojené s administratívnou záťažou, finančnými nákladmi a tiež ide o medziľudské vzťahy, mnohokrát je náročné dosiahnuť medzi obcami dohodu," skonštatoval rezort.

Problémom tiež môže byť vnímanie samotných obyvateľov, že zlúčením s inou obcou stratia identitu svojej obce a možnosť rozhodovania o svojich záležitostiach.

Zlúčenie obce sa môže uskutočniť len nariadením vlády po tom, čo je daný súhlas dotknutej obce a stanovisko okresného úradu. Predchádzať tomu musí kladný výsledok referenda v dotknutých obciach.

Na Slovensku sa pravidelne konajú doplňujúce komunálne voľby v obciach, kde treba opakovane voliť poslanca obecného zastupiteľstva či starostu. Najbližšie doplňujúce voľby budú 5. októbra.

V obciach Starina a Krná však voliť starostu nebudú, pretože sa v nich neprihlásil žiaden kandidát. V takom prípade má pokračovať v mandáte doterajší starosta, a to až do zloženia sľubu nového starostu. "Ak sa doterajší starosta vzdá mandátu, v tom prípade zastupuje starostu obce zástupca starostu až do zvolenia nového starostu," vysvetlilo MV.

Podľa rezortu vnútra sa nikto nehlási o post starostu, pretože ide o obce s nízkym počtom obyvateľov, ktorí sú zvyčajne vo vyššom veku. "A teda z toho vyplývajúca slabá vôľa obyvateľov kandidovať na funkciu starostu," skonštatoval.

Okrem zlučovania obcí existuje možnosť pričlenenia sa k inej obci. "Ak obec neplní svoje funkcie z dôvodu, že nebol ani v opakovaných voľbách zvolený niektorý z orgánov obce, a teda obec sa stane tzv. nefunkčnou obcou, ustanovuje sa možnosť pričleniť takúto obec k inej bezprostredne susediacej obci," priblížilo MV.

Odkedy je v zákone o obecnom zriadení zavedený inštitút pričlenenia, zatiaľ nedošlo k ukončenému procesu pričlenenia v žiadnej obci. V takomto procese bola obec Ondavka (okres Bardejov), no po úspešných voľbách prestala spĺňať kritériá pre proces pričleňovania.

Na Slovensku je momentálne 2927 obcí vrátane mestských častí hlavného mesta Bratislavy a mesta Košice.

01 - Modified: 2024-09-20 11:32:19 - Feat.: - Title: Vybrali sme dve nehnuteľnosti na bývanie ústavných činiteľov, tvrdí Šutaj Eštok 02 - Modified: 2024-09-19 19:40:20 - Feat.: - Title: Postupy pri nakladaní s majetkom obce by sa mali upraviť, novela Hlasu ide do druhého čítania 03 - Modified: 2024-09-19 11:58:14 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok bývanie ústavných činiteľov rieši, rezort podrobnosti nebude zverejňovať 04 - Modified: 2024-09-18 14:38:30 - Feat.: - Title: Rezort Šutaja Eštoka deklaruje, že vybral najvýhodnejšiu ponuku pre nové priestory 05 - Modified: 2024-09-10 08:38:14 - Feat.: - Title: Rezort vnútra chce spustiť obstarávanie varovného systému obyvateľstva do konca septembra
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 14:52