StoryEditor

Pri izraelskom útoku zabili libanonských záchranárov, ktorí hasili požiar

07.09.2024, 23:19
Autor:
ČTKČTK

Hizballáh v reakcii na útok, pri ktorom zahynuli zdravotníci, vypálil rakety. Zamerali sa na izraelské vojenské veliteľstvo a spôsobili obete na životoch.

Traja libanonskí zdravotníci boli zabití a dvaja ďalší zranení, z toho jeden ťažko, pri izraelskom útoku, keď sa podieľali na hasení požiaru v meste na juhu krajiny. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odkazom na libanonské ministerstvo zdravotníctva.

"Izraelské sily sa zamerali na tím libanonskej civilnej obrany, ktorý reagoval na požiare vyvolané nedávnymi izraelskými leteckými útokmi," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva, ktoré upresnilo, že úder zasiahol hasičské auto.

Izraelská armáda predtým uviedla, že vykonala viacero úderov proti raketometom a infraštruktúre libanonského šiitského hnutia Hizbállah na niekoľkých miestach v južnom Libanone po tom, čo táto skupina vypálila rakety na severný Izrael.

Ministerstvo zdravotníctva úder odsúdilo ako "zjavný útok" na oficiálny libanonský štátny aparát, ktorý bol druhým takým útokom na záchranný tím za menej ako 12 hodín. Izraelská armáda sa k tejto udalosti bezprostredne nevyjadrila.

"K dnešnému dňu bolo kvôli izraelskej agresii zabitých 25 zdravotníkov z rôznych záchranných tímov a dvaja zdravotnícki pracovníci a 94 zdravotníkov a zdravotníckych pracovníkov bolo zranených," dodalo ministerstvo zdravotníctva.

Libanonský premiér Nadžíb Mikátí odsúdil izraelský útok ako porušenie medzinárodného práva a na pondelok ohlásil mimoriadnu schôdzku so západnými veľvyslancami a medzinárodnými organizáciami, na ktorej sa bude riešiť pokračujúce nepriateľstvo.

Hizballáh vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že v reakcii na útok, pri ktorom zahynuli zdravotníci, vypálil rakety, ktoré sa zamerali na izraelské vojenské veliteľstvo a spôsobili obete na životoch.

Intenzita bojov medzi libanonským šiitskym hnutím Hizballáh a Izraelom neustále narastá a na oboch stranách libanonsko-izraelskej hranice sa kvôli nim sťahujú desiatky tisíc ľudí.

Konflikt vypukol po tom, čo palestínske teroristické hnutie Hamas 7. októbra zaútočilo na izraelské územie, zabilo na 1200 ľudí a odviedlo do Pásma Gazy viac ako 250 rukojemníkov. Odvtedy bol Hizballáh vtiahnutý do cezhraničných stretov v južnom Libanone.

01 - Modified: 2024-09-17 17:17:46 - Feat.: - Title: Tajný izraelský útok? Po výbuchoch pagerov v Libanone hlásia tisícky zranených a najmenej deväť mŕtvych 02 - Modified: 2024-09-17 14:39:49 - Feat.: - Title: Izrael zmaril plán Hizballáhu spáchať atentát na bývalého predstaviteľa armády 03 - Modified: 2024-09-17 13:47:00 - Feat.: - Title: Izrael údajne zabil veliteľa raketového oddielu Islamského džihádu 04 - Modified: 2024-09-17 05:42:26 - Feat.: - Title: Šéf OSN Guterres odsúdil kolektívne trestanie Palestínčanov 05 - Modified: 2024-09-16 12:08:55 - Feat.: - Title: Čas na dohodu s Hizballáhom sa kráti, povedal izraelský minister obrany
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
17. september 2024 19:17