StoryEditor

Kišida a Jun zdôraznili potrebu udržiavania vzťahov medzi Tokiom a Soulom

06.09.2024, 22:12
Autor:
TASRTASR

Podľa Fumia Kišidu je spolupráca týchto dvoch krajín nevyhnutná pre mier a stabilitu v regióne.

Odchádzajúci japonský premiér Fumio Kišida v piatok počas návštevy Soulu opätovne vyjadril súcit s utrpením Kórejčanov počas japonskej koloniálnej nadvlády. Kišida s juhokórejským prezidentom Jun Sok-jolom taktiež zdôraznili potrebu udržiavania vzťahov medzi oboma krajinami.

Kišida a Jun od vlaňajška spolupracujú na obnove vzťahov, ktoré boli narušené v dôsledku sporov týkajúcich sa japonskej okupácie Kórey v rokoch 1910 až 1945. Krajiny od minulého roka obnovili rozhovory na vysokej úrovni a zrušili vzájomné hospodárske obmedzenia.

Japonský premiér, ktorého funkčné obdobie sa končí tento mesiac, hovoril v Soule o svojej "bolesti v srdci" z utrpenia ľudí, ktorí boli v čase japonskej koloniálnej nadvlády nútení ťažko pracovať pre japonské firmy. Juhokórejský prezident zas povedal, že napriek tomu, že medzi krajinami pretrvávajú problémy, verí, že Soul a Tokio budú pokračovať v úsilí o lepšiu budúcnosť.

Podľa Kišidu je spolupráca týchto dvoch krajín nevyhnutná pre mier a stabilitu v regióne. Jun dodal, že pozitívny posun v bilaterálnej spolupráci je potrebný na posilnenie trojstranného partnerstva medzi Južnou Kóreou, Japonskom a Spojenými štátmi.

Lídri sa počas Kišidovej návštevy dohodli na posilnení spolupráce v oblasti vzájomnej ochrany občanov žijúcich v tretích krajinách.

Návšteva japonského premiéra však podľa AP vyvolala negatívnu reakciu u niektorých Juhokórejčanov, ktorí kritizujú Junovu vládu za zľahčovanie japonských koloniálnych zločinov a snahu uchlácholiť Tokio.

Počas Kišidovej návštevy v centre Soulu protestovali desiatky demonštrantov a vykrikovali protijaponské heslá, píše AP a dodáva, že polícia zadržala najmenej dvoch ľudí.

"Ak je prezident Jun skutočne prezidentom Kórejskej republiky, nesmie dovoliť, aby sa táto návšteva stala príležitosťou na propagáciu Kišidových úspechov," povedal hovorca opozičnej Demokratickej strany. Dodal, že Juhokórejčania už nebudú tolerovať, aby Junova vláda podkopávala národné záujmy podriadenou diplomaciou voči Japonsku.

01 - Modified: 2024-10-02 10:38:54 - Feat.: - Title: Po výbuchu historickej bomby uzavreli letisko v japonskej prefektúre Mijazaki 02 - Modified: 2024-10-01 06:21:37 - Feat.: - Title: Japonský parlament zvolil za nového premiéra Šigera Išibu 03 - Modified: 2024-09-30 09:11:31 - Feat.: - Title: Nastupujúci japonský premiér Išiba chce predčasné voľby koncom októbra 04 - Modified: 2024-09-30 09:03:21 - Feat.: - Title: Policajného šéfa v Soule odsúdili na tri roky väzenia kvôli tragickej tlačenici 05 - Modified: 2024-09-27 07:12:58 - Feat.: - Title: Novým japonským premiérom bude exminister obrany Šigeru Išiba
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. október 2024 21:06