StoryEditor

Slovensko nie je pripravené čeliť hrozbe klimatickej krízy, tvrdia experti

05.09.2024, 15:29
Autor:
TASRTASR

K výzve expertov sa pridalo viac ako 100 osobností z rôznych vedných odborov a praxe. Informovala o tom klimatická koalícia.

Slovensko nie je pripravené čeliť hrozbe klimatickej krízy, a to pre nedostatočné zdroje a krízové riadenie. Na jej riešenie potrebuje celospoločenský prístup. Skonštatovali to experti z rôznych humanitných odborov, ktorí sa spojili do novej iniciatívy.

K výzve expertov sa pridalo viac ako 100 osobností z rôznych vedných odborov a praxe. Informovala o tom klimatická koalícia.

Iniciatíva pripravila dokument, v ktorom popisuje rôzne spoločenské presahy dôsledkov zmeny klímy na ľudí. Zdôrazňuje, že klimatická kríza je prírodným či technickým problémom a tiež je spätá so spoločenskými, ekonomickými a psychologickými aspektmi.

"Jedným z najväčších rizík spojených s klimatickou krízou je potenciál na nárast sociálneho napätia. Nedostatok kľúčových zdrojov, ako sú energia a voda, môže viesť k energetickej a klimatickej chudobe, čo ešte viac prehĺbi sociálno-ekonomické rozdiely v spoločnosti," povedal riaditeľ Filozofického ústavu Slovenskej akadémie vied Richard Sťahel.

V dôsledku klimatickej krízy hrozí podľa neho aj zhoršenie stavu zdravotnej starostlivosti a nárast klimatickej migrácie, čo môže vyvolať spoločenskú polarizáciu a konflikty.

Iniciatíva zároveň upozorňuje na to, že Slovensko má potenciál čeliť tejto kríze, ak bude múdro využívať svoje prírodné, spoločenské a kultúrne zdroje.

Podmienkou je však kvalitné riadenie a plánovanie, do ktorého sa zapojí celá spoločnosť, od občianskeho sektora po biznis a samosprávy.

"Toto leto a nekončiace horúčavy by pre nás mali byť výstražným prstom. Potrebujeme racionálnu a vedou podloženú diskusiu o klimatickej kríze, ktorá pomôže identifikovať potrebné zmeny na zmiernenie jej dosahov a zároveň zlepšenie kvality života ľudí na Slovensku," skonštatovala iniciátorka výzvy, sociologička Zuzana Fialová. Zároveň zdôraznila potrebu intenzívnej kampane na zvýšenie povedomia o realite klimatickej krízy a aktívnej účasti verejnosti na hľadaní riešení.

Iniciatíva vznikla pod záštitou Klimatickej koalície. Vyzýva všetkých, najmä ľudí s humanitným vzdelaním, aby prispeli svojimi znalosťami a odhodlaním k riešeniu klimatickej krízy a konali v prospech spoločnosti na Slovensku aj globálnej úrovni.

 

01 - Modified: 2024-08-16 08:44:03 - Feat.: - Title: Únia miest vyzýva politikov, aby venovali riešeniu klimatickej krízy viac pozornosti 02 - Modified: 2024-08-15 10:33:35 - Feat.: - Title: Zmena klímy ovplyvňuje šesť z desiatich firiem na Slovensku, uviedla NBS 03 - Modified: 2024-08-13 14:28:39 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj zasiahla katastrofa. Tyrkysové jazerá zmizli, Sicília sa mení na púšť 04 - Modified: 2024-08-12 20:41:42 - Feat.: - Title: Vyše 47-tisíc úmrtí v Európe vlani súviselo s vysokými teplotami, ukázala štúdia 05 - Modified: 2024-07-17 12:21:15 - Feat.: - Title: Klimatológ Lapin pre HN: Situácia je vážna. Klimatické zmeny môžu viesť k vojnovým konfliktom (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. september 2024 13:25