StoryEditor

Juhokórejská energetická firma po kontrakte v Česku registruje záujem o svoje reaktory z Európy a Ázie

28.08.2024, 10:54
Autor:
ČTKČTK

Zmluva v Česku je prvým obchodom tejto kórejskej firmy v Európe. Zdôrazňuje výhodu Soulu v pretekoch o uspokojenie rastúceho záujmu o jadrovú energiu od krajín, ktoré sa snažia dekarbonizovať výrobu elektriny.

Juhokórejská štátna energetická spoločnosť Kórea Hydro & Nuclear Power (KHNP) zaznamenala zvýšený záujem o svoje jadrové reaktory z Európy a Ázie.

V júli firma získala kontrakt za viac ako 15 miliárd eur na dodávku dvoch jadrových blokov do Českej republiky. Spoločnosť sa teraz priblížila k uzatvoreniu zmlúv so zákazníkmi vo Švédsku, Fínsku, Holandsku a v Slovinsku. V rozhovore s agentúrou Bloomberg to vyhlásil generálny riaditeľ KHNP Ču Ho-wang.

Po oznámení predaja do Českej republiky sa na firmu obrátili aj záujemcovia z Nórska a Kazachstanu, dodal Ču Ho-wang. Firma je tak na ceste k splneniu cieľa, ktorým je vývoz desiatich jadrových reaktorov do roku 2030.

Zmluva v Českej republike je prvým obchodom tejto kórejskej firmy v Európe. Zdôrazňuje výhodu Soulu v pretekoch o uspokojenie rastúceho záujmu o jadrovú energiu od krajín, ktoré sa snažia dekarbonizovať výrobu elektriny.

KHNP môže ťažiť aj z neochoty mnohých západných krajín nakupovať reaktory od lacnejších dodávateľov, ako je Čína a Rusko, a to kvôli obavám o bezpečnosť.

"Je to tvrdý boj, ale my sme v hre ďaleko pred všetkými ostatnými," povedal Ču Ho-wang. "Kórea má v tejto chvíli skutočne dobrú pozíciu, bez Číny a Ruska, ale nakoniec budeme musieť premýšľať o tom, ako im konkurovať."

Firma však má aj právne problémy. Americká spoločnosť Westinghouse podala odvolanie na Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) proti výberu kórejskej spoločnosti a tvrdí, že KHNP využíva jej technológie a nemá právo ich vyvážať.

Westinghouse podal na KHNP v roku 2022 žalobu, ktorou sa snaží zabrániť podľa neho neoprávnenému zdieľaniu svojho duševného vlastníctva.

KHNP posilňuje spoluprácu so Spojenými štátmi. Okrem iného sa usiluje o uzavretie dlhodobých zmlúv na dodávky jadrového paliva a snaží sa riešiť spor s Westinghousom.

Ču Ho-wang dúfa, že sa spor s Westinghousom podarí vyriešiť ešte pred dokončením zmluvy v Česku.

Firma už predtým dodala štyri reaktory do Spojených arabských emirátov. Na domácom trhu chce do roku 2028 vyrábať vodík z jadrovej energie a do roku 2031 má v pláne dokončiť výstavbu malého modulárneho reaktora, povedal Ču Ho-wang.

Zložitosť jadrovej energetiky, vrátane obrovských počiatočných nákladov, oneskorenia pri výstavbe a prísne pravidlá pre bezpečnosť, podľa neho sťažujú realizáciu projektov na celom svete.

Najväčšou prednosťou Kórey je schopnosť poskytnúť komplexné balíčky včas a za stanovený rozpočet, dodal Ču Ho-wang.

"Máme veľmi diverzifikované portfólio - môžeme dodávať reaktory všetkých veľkostí, od veľkých po malé, a môžeme tiež pomôcť s modernizáciou starších reaktorov, aby sme predĺžili ich prevádzkovú životnosť," povedal Ču Ho-wang. "Súčasťou dohody v Česku bol aj návrh na výstavbu závodu na vodík, ktorý by využíval jadrovú energiu," dodal.

01 - Modified: 2024-09-18 15:23:38 - Feat.: - Title: Drahší od Rakúska či Švajčiarska. Cenami za diaľnice dobiehame okolité krajiny, dĺžkou siete sme však pozadu 02 - Modified: 2024-09-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Tlak na odklad zákazu rastie: ACEA chce posunúť emisné ciele, Stellantis to odmieta 03 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Wall Street láka na lukratívne zárobky. Isté zisky ponúkajú IT giganty, jednému sektoru sa však treba vyhnúť 04 - Modified: 2024-09-17 13:28:50 - Feat.: - Title: Český eurokomisár dostal medzinárodné partnerstvo. Máme silné ekonomické portfólio, reaguje Fiala 05 - Modified: 2024-09-17 04:56:01 - Feat.: - Title: Počet obetí záplav v strednej Európe stúpol na 18
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. september 2024 06:03