StoryEditor

Rezort vnútra pripravuje nákup počítačov pre štátnu správu. Nemá na to dáta, tvrdí Útvar hodnoty za peniaze

26.08.2024, 14:07
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo má totiž necelých 40-tisíc zamestnancov, vrátane príslušníkov Policajného zboru a hasičov. Rezort využíva takmer 3500 výpočtových zariadení, ktoré v horizonte štyroch rokov nebudú staršie ako šesť rokov.

Ministerstvo vnútra plánuje pripraviť rámcovú zmluvu na nákup počítačov pre celú štátnu správu. Odhadované maximálne náklady na nákup 115-tisíc kusov počítačov a príslušenstva sa pohybujú medzi 265 a 318 miliónmi eur.

Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) tvrdí, že údaje o potrebe modernizácie zariadení sú známe iba pre rezort vnútra. Hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann uviedol, že hodnotením sa ministerstvo zaoberá.

Z pohľadu rezortu prínosné odporúčania zohľadní. Vyplýva to z projektu zverejneného ministerstvom a z hodnotenia ÚHP.

Analytici rezortu vnútra vyčítajú, že nepozná reálny stav počítačov na iných úradoch štátnej správy. Ministerstvo má podľa nich údaje o zariadeniach len vo vlastných organizáciách.

"Rozsah bol stanovený na základe približného počtu všetkých úradníkov štátnej správy Slovenskej republiky, vrátane bezpečnostných zložiek," konštatuje ÚHP a ministerstvu odporúča, aby začalo modernizovať výpočtovú techniku na vlastných úradoch a iné rezorty zapojilo až po zistení ich reálnych potrieb.

Samotné ministerstvo vnútra bude podľa štátnych analytikov v najbližších štyroch rokoch potrebovať vymeniť asi 36-tisíc zariadení. ÚHP upozorňuje, že v štúdii rezort uvádza až 46-tisíc zariadení.

Ministerstvo má totiž necelých 40-tisíc zamestnancov, vrátane príslušníkov Policajného zboru a hasičov. Rezort využíva takmer 3500 výpočtových zariadení, ktoré v horizonte štyroch rokov nebudú staršie ako šesť rokov. Preto ich podľa Útvaru hodnoty za peniaze nebude potrebné vymeniť.

Útvar upozorňuje aj na podľa neho vysokú jednotkovú cenu za počítače. Analytici tvrdia, že ak by ministerstvo pre svoj rezort zariadenia nakúpilo za ceny, za ktoré ich bežne nakupujú iné úrady, maximálna hodnota rámcovej zmluvy by sa znížila na necelých 70 miliónov eur.

Najlacnejšie počítače v projekte sú podľa ÚHP na úrovni 1200 eur za kus. Analytici v hodnotení píšu, že je to tak pre zbytočnú výkonnosť týchto počítačov a rezortu odporúčajú držať sa benchmarku Slovenska, teda porovnania výkonnosti a ceny obstarávaných počítačov v štátnej správe.

"Požiadavka na dodanie veľkého množstva zariadení v krátkom čase môže tiež spôsobiť, že cena zariadení bude vyššia. Dodávatelia sa budú snažiť získať tie isté zariadenia v skladoch distribútorov, čo znižuje motiváciu distribútora poskytnúť zľavu a môže spôsobiť nedostatok zariadení vo vhodnej konfigurácii za primeranú cenu pre všetky úrady," upozornil ÚHP v hodnotení.

Do budúcnosti by štátnej správe podľa útvaru mohlo pomôcť aj stanovenie štandardizovaného pracovného miesta zamestnanca štátnej správy. Jeho súčasťou by mali byť aj minimálne požiadavky na elektronické zariadenia.

01 - Modified: 2024-09-19 11:58:14 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok bývanie ústavných činiteľov rieši, rezort podrobnosti nebude zverejňovať 02 - Modified: 2024-09-18 14:38:30 - Feat.: - Title: Rezort Šutaja Eštoka deklaruje, že vybral najvýhodnejšiu ponuku pre nové priestory 03 - Modified: 2024-09-10 08:38:14 - Feat.: - Title: Rezort vnútra chce spustiť obstarávanie varovného systému obyvateľstva do konca septembra 04 - Modified: 2024-09-09 09:24:24 - Feat.: - Title: Rezort vnútra nevylučuje do budúcna upraviť inštitút zlučovania obcí 05 - Modified: 2024-09-07 11:07:08 - Feat.: - Title: Povinnú výmenu pridelených zelených tabuliek s EČV rezort nepripravuje
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. september 2024 19:01