StoryEditor

Slávny berlínsky klub Berghain čelí bojkotu DJov kvôli vojne v Pásme Gazy

11.08.2024, 08:25
Autor:
ČTKČTK

Skupina, ktorá si hovorí Ravers for Palestíne, prvýkrát vyhlásila bojkot berlínskeho podniku spolu s niekoľkými ďalšími klubmi v januári s tým, že mlčanie ohľadom izraelských útokov v Gaze z neho vraj robí spoluvinníka.

Ľudia vytvárajú návody, ako sa dostať do Berghainu, a točia filmy o jeho vyhadzovači. Svetoznámy nočný klub však teraz čelí bojkotu zo strany niektorých DJov kvôli svojmu postoju k vojne v Pásme Gazy, napísal denník The Guardian.

Skupina, ktorá si hovorí Ravers for Palestíne, prvýkrát vyhlásila bojkot berlínskeho podniku spolu s niekoľkými ďalšími klubmi v januári s tým, že mlčanie ohľadom izraelských útokov v Gaze z neho vraj robí spoluvinníka.

Majitelia nočného klubu Michael Teufele a Norbert Thormann sa od otvorenia v roku 1992 vyjadrujú len veľmi málo. Zdá sa však, že kampaň nabrala na sile a niekoľko DJov a umelcov vyhlásilo, že nebudú znovu hrať, kým Berghain nezmení svoj postoj.

Francúzsko-libanonský DJ Arabian Panther obvinil podnik z toho, že zrušil jeho akciu, pretože na sociálnych sieťach zverejnil propalestínske odkazy. Z vystupovania v klube sa stiahli umelci ako Manuka Honey a Jyoty, alebo vplyvný label Pan, ktorý vydáva experimentálnu elektronickú hudbu.

Berghain sa zatiaľ k bojkotu nijako nevyjadril a na žiadosti o komentár nereagoval. Akciu labelu Pán nahradil a ľudia stále stáli fronty na vstup.

Kampaň podčiarkuje rastúce napätie v Nemecku v súvislosti s vojnou v Gaze a citlivosť krajiny na antisemitizmus od druhej svetovej vojny. Nemeckí politici operujú v rámci konsenzuálnej podpory Izraela v presvedčení, že vďaka holokaustu nesie krajina osobitnú zodpovednosť za boj proti antisemitizmu. Berghain a ďalšie berlínske nočné kluby zatiaľ bojujú za to, aby boli uznané ako kultúrne subjekty - berlínske techno získalo v marci štatút svetového dedičstva UNESCO, čo znamená, že podniky majú nárok na štátne dotácie.

Organizácia Ravers for Palestíne, ktorej organizátori nezverejnili svoju identitu, prostredníctvom e-mailu uviedla, že došlo k "zásadnému posunu v prístupe rave kultúry k Palestíne". Ich zástupca napísal: "Tomorrowland, kedysi považovaný za proizraelskú akciu, bol tento rok morom palestínskych vlajok a kefííí" - tradičných arabských šatiek, ktoré sa stali symbolom Palestíny.

Skupina Ravers for Palestíne vznikla v októbri minulého roka otvoreným listom, ktorý pôvodne podpísalo viac ako 50 londýnskych DJov a umelcov.

Vyzvali v ňom svojich kolegov z oblasti elektronickej hudby, aby sa po útokoch palestínskeho teroristického hnutia Hamas zo 7. októbra, pri ktorých zahynulo takmer 1200 ľudí, vyslovili proti izraelskej odvetnej ofenzíve v Gaze. Hnutie uviedlo, že "znovu spája rave kultúru s jej koreňmi v odpore prostredníctvom bojkotov, autonómnych akcií, vzájomnej pomoci a politického vzdelávania".

Organizácia Ravers for Palestíne uviedla, že bojkot bude vyvíjať tlak na izraelských politikov. "Keď budeme bojkotovať kluby, ktoré sa podieľajú na izraelských koloniálnych praktikách, zasiahneme priamo proti tomuto projektu normalizácie a pomôžeme širšiemu úsiliu o ukončenie genocídy a okupácie," myslí si.

01 - Modified: 2024-09-19 09:52:23 - Feat.: - Title: V Berlíne sa zrazil autobus so sanitkou, 16 ľudí utrpelo zranenia 02 - Modified: 2024-09-17 11:15:04 - Feat.: - Title: Na cieli udržať a rozšíriť výrobu polovodičov v Európe sa nič nemení, tvrdí nemecký minister hospodárstva 03 - Modified: 2024-09-10 15:00:16 - Feat.: - Title: Nemecké rozhodnutie o hraničných kontrolách je neprijateľné, povedal Tusk 04 - Modified: 2024-09-05 07:52:16 - Feat.: - Title: V nemeckej metropole sa strieľalo. Incident si vyžiadal jedného mŕtveho a dvoch zranených 05 - Modified: 2024-09-02 14:05:50 - Feat.: - Title: Berlín by mal podporiť náš migračný boj proti Bruselu, povedal šéf úradu maďarskej vlády k voľbám v Nemecku
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 16:54