StoryEditor

PS kritizuje príručku pre zber textilného odpadu z dielne envirorezortu

09.08.2024, 13:21
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo životného prostredia zverejnilo metodickú príručku pre zber textilného odpadu. Určuje v nej povinnosti pre obce od 1. januára 2025, odkedy je Slovensko povinné zaviesť triedený zber textilu.

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) kritizuje metodickú príručku pre zber textilného odpadu, ktorú zverejnilo ministerstvo životného prostredia. Vyzbieraný textil podľa poslanca Michala Saba (PS) zafinancujú občania a textilný odpad skončí na skládke. Uviedol to na piatkovej tlačovej konferencii.

"Je to jedna odfláknutá babrácka fušárska robota, ktorá podľa mojich informácií prišla priamo z kancelárie ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS)," podotkol Sabo.

Poukázal na to, že na ministerstve fungovala pracovná skupina, ktorá riešila metodiku a aj novelu odpadovej legislatívy v súvislosti so zberom textilného odpadu. Jej členmi boli aj výrobcovia, ktorí boli podľa Saba pripravení zber textilu financovať. Chce vedieť, prečo sa minister rozhodol ignorovať výrobcov a celé to presunul na samosprávy.

"Tak by to malo byť, tak je to správne. Výrobcovia úplne bežne znášajú nielen náklady na výrobu a distribúciu svojich produktov, ale financujú aj zhodnotenie, zber, respektíve zneškodnenie odpadu zo svojich produktov," povedal poslanec s tým, že tento model sa využíva pri zbere plastov, papiera či elektronike.

Zberové odpadové spoločnosti podľa Saba na zbere textilu zarobia. Obáva sa aj, že Európska komisia pošle Slovensku žalobu a vystaví mu ďalšiu pokutu.

Ministerstvo životného prostredia  zverejnilo metodickú príručku pre zber textilného odpadu. Určuje v nej povinnosti pre obce od 1. januára 2025, odkedy je Slovensko povinné zaviesť triedený zber textilu. Obce musia podľa príručky okrem iného uzavrieť zmluvy s osobou oprávnenou nakladať s textilným odpadom, napríklad zberovými spoločnosťami.

Únia miest Slovenska považuje metodickú príručku za mätúcu, zavádzajúcu a nepresnú. Finančná zodpovednosť za tento triedený zber mala byť podľa únie prenesená, podobne ako pri niektorých iných odpadoch, na výrobcov cez rozšírenú zodpovednosť výrobcov a nie na samosprávy.

Združenie miest a obcí Slovenska považuje príručku za nedostatočnú. Celá zodpovednosť za zber sa podľa neho prenesie na samosprávy, s čím nesúhlasí. K téme je pripravené rokovať so zástupcami envirorezortu.

 

01 - Modified: 2024-10-03 10:49:44 - Feat.: - Title: Predošlé vedenie rezortu zle hospodárilo a zamestnávalo fiktívnych dohodárov, tvrdí envirorezort 02 - Modified: 2024-10-01 14:12:21 - Feat.: - Title: SaS a PS tvrdia, že rezort obrany míňa miliardy eur neefektívne 03 - Modified: 2024-09-28 13:29:07 - Feat.: - Title: PS pokladá spôsob zriadenia Centier zdieľaných služieb za vyhodenie peňazí. Ministerstvo tvrdí, že klame 04 - Modified: 2024-09-25 14:54:13 - Feat.: - Title: Opozičné poslankyne vyzvali koalíciu, aby zastavila nenávisť voči ženám 05 - Modified: 2024-09-24 08:40:02 - Feat.: - Title: Vzdajte to a pusťte nás k tomu, my tú konsolidáciu spravíme, odkázal Šimečka Ficovi pred stretnutím
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. október 2024 09:31