StoryEditor

Držiteľ Nobelovej ceny za mier Muhammad Yunus povedie Bangladéš demokratickým procesom

07.08.2024, 16:09
Autor:
TASRTASR

Nositeľ Nobelovej ceny za mier z roku 2006 tiež vyzval na ukončenie násilia. "Buďte pokojní a pripravte sa na budovanie krajiny," povedal Muhammad Yunus.

Nositeľ Nobelovej ceny za mier Muhammad Yunus povedie Bangladéš prostredníctvom "demokratického procesu", keď sa vráti do krajiny, aby sa postavil na čelo dočasnej vlády, povedal v stredu tamojší veliteľ armády generál Vaker-Uz-Zamán. Ako dodal, nová vláda pravdepodobne zloží prísahu vo štvrtok. Informujú agentúry AFP a DPA.

"Som presvedčený, že (Yunus) nás bude schopný previesť krásnym demokratickým procesom a že z toho budeme mať prospech," uviedol vojenský veliteľ, podľa ktorého by sa na ceremónii zloženia prísahy mohlo zúčastniť približne 400 ľudí.

Osemdesiatštyriročný ekonóm a bankár Yunus by podľa agentúry DPA mal do Bangladéša pricestovať vo štvrtok. Rozhodnutie o vymenovaní Yunusa za dočasného predsedu vlády padlo v utorok na stretnutí prezidenta Muhammada Šahabuddína s predstaviteľmi armády a skupiny Študenti proti diskriminácii, uviedol úrad hlavy štátu.

image

Dočasnú vládu v Bangladéši povedie nositeľ Nobelovej ceny, ekonóm Muhammad Yunus

Premiérka Hasína Vadžídová po niekoľko týždňov trvajúcich násilných protestoch, pri ktorých zomreli stovky ľudí, podala v pondelok demisiu a utiekla z krajiny.

"Teším sa, že sa vrátim domov, zistím, čo sa deje a ako sa môžem zorganizovať, aby sme sa vymanili z problémov, do ktorých sme sa dostali," vyhlásil Yunus v stredu pred odletom z Paríža.

Nositeľ Nobelovej ceny za mier z roku 2006 tiež vyzval na ukončenie násilia. "Buďte pokojní a pripravte sa na budovanie krajiny," povedal Yunus. "Ak sa vydáme cestou násilia, všetko bude zničené," dodal.

Protesty v Bangladéši sa začali v júli a pôvodne boli namierené proti opätovnému zavedeniu kontroverzných kvót vo verejnej službe. Do ich čela sa postavili študenti. Na istý čas sa zastavili po tom, čo najvyšší súd zrušil väčšinu z nich, minulý týždeň sa však obnovili a ich účastníci požadovali už aj odstúpenie autoritárskej premiérky Vadžídovej, ktorá bola na čele vlády 15 rokov.  

Pod jej vedením síce chudobný, prevažne moslimský Bangladéš zažil ekonomický rozmach, v poslednom čase však krajinu sužuje vysoká inflácia. Ľudskoprávne organizácie obviňovali premiérku, že sa zameriava na svojich oponentov a kritikov a nechala tisíce z nich zatknúť.

01 - Modified: 2024-09-18 17:32:18 - Feat.: - Title: Veľvyslanec USA v Maďarsku zapochyboval, či je v krajine ešte demokracia 02 - Modified: 2024-09-09 12:15:18 - Feat.: - Title: Bangladéš požiada o vydanie expremiérky z Indie späť do vlasti. Chce ju postaviť pred súd 03 - Modified: 2024-08-31 06:43:00 - Feat.: - Title: Miliardový biznis sa zasekol. Výrobcovia odevov v Bangladéši majú kvôli záplavám nedostatok bavlny 04 - Modified: 2024-08-29 15:04:24 - Feat.: - Title: Protivládne nepokoje si v lete v Bangladéši vyžiadali viac ako tisíc životov 05 - Modified: 2024-08-28 14:38:10 - Feat.: - Title: Bangladéš zrušil zákaz pôsobenia hlavnej islamistickej opozičnej strany
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 06:11