StoryEditor

Británia sa pripravuje na ďalšiu vlnu nepokojov, hlásené sú desiatky demonštrácií

07.08.2024, 12:21
Autor:
ČTKČTK

Na sociálnych sieťach sa objavili výzvy k akciám proti azylovým centrám a právnickým kanceláriám, ktoré pomáhajú imigrantom. "V stredu večer chlapci! Neprestanú prichádzať, kým im to nepoviete," stálo v jednom z príspevkov.

Britská polícia sa dnes pripravuje na ďalšiu vlnu protimoslimských nepokojov po tom, čo krajne pravicové skupiny vyzvali k novým protestom pred azylovými centrami a ďalšími zariadeniami a podnikmi po celej krajine. Protidemonštrácie chystajú antifašistické a antirasistické skupiny, napísala agentúra Reuters.

Britániu na začiatku minulého týždňa zachvátila vlna násilia, ktorú spustil útok v severoanglickom Southporte. Sedemnásťročný mladík v tamojšej tanečnej škole nožom zabil tri dievčatá a ďalších desať ľudí zranil.

Čoskoro sa na internete objavili falošné informácie, podľa ktorých útočil imigrant a moslim, žiadateľ o azyl. V skutočnosti išlo o rodáka z waleského Cardiffu, ktorého rodina je pôvodom z Rwandy.

image

Britské nepokoje potrebujú systémové riešenie

Zatiaľ čo utorkový večer bol relatívne pokojný, dnes sa naprieč krajinou má konať až 30 akcií a demonštrácií. Polícia uviedla, že je pripravená nasadiť až 6000 príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Premiér Keir Starmer, ktorý teraz čelí svojej prvej kríze od víťazstva v júlových voľbách, už predtým varoval výtržníkov pred dlhými trestami väzenia. "Našou prvou povinnosťou je zaistiť bezpečnosť našich komunít," povedal ministerský predseda, ktorý sa podľa Reuters snaží potlačiť najhoršie nepokoje za posledných 13 rokov.

Na sociálnych sieťach sa objavili výzvy k akciám proti azylovým centrám a právnickým kanceláriám, ktoré pomáhajú imigrantom. "V stredu večer chlapci! Neprestanú prichádzať, kým im to nepoviete," stálo v jednom z príspevkov.

image

Horiace autá a skrvavení demonštranti. Problém prišiel príliš skoro a britský premiér nevie, čo robiť

"Rasistická spodina sa snaží cieliť na imigračné právnické kancelárie. To nedopustíme - vezmite si šatky a masky na tvár," znela podľa agentúry Reuters typická výzva na akciu plánovanú proti protestu v juhoanglickom Brightone.

Od začiatku stretov bolo zatknutých asi 400 a obvinených bolo okolo stovky ľudí. Úrady v Manchestri v utorok odsúdili 18-ročného muža na dvojmesačné väzenie za to, že cez víkend v neďalekom meste Bolton rozbil okno policajného auta. Podľa médií ide o prvého odsúdeného od začiatku nepokojov.

01 - Modified: 2024-09-19 12:08:41 - Feat.: - Title: Britská centrálna banka ponechala základný úrok na piatich percentách 02 - Modified: 2024-09-19 09:12:23 - Feat.: - Title: Británia vyhrala spor s Európskou úniou, nemusí od britských firiem vymáhať milióny eur 03 - Modified: 2024-09-18 08:00:09 - Feat.: - Title: Britská medziročná inflácia v auguste stagnovala, v sektore služieb však vzrástla 04 - Modified: 2024-09-17 09:04:38 - Feat.: - Title: Britský obchod s Európskou úniou stále trpí v dôsledku brexitu 05 - Modified: 2024-09-16 14:14:08 - Feat.: - Title: Starmer a Meloniová sa zhodli na posilnení boja proti pašerákom ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 01:57