StoryEditor

V Británii zasadne pre víkendové násilnosti výbor pre mimoriadne udalosti

05.08.2024, 08:43
Autor:
TASRTASR

Po celej Británii bolo počas víkendu zadržaných viac než 150 ľudí počas násilných demonštrácií proti imigrantom.

V Spojenom kráľovstve pre víkendové násilnosti zasadne v pondelok výbor pre mimoriadne udalosti, potvrdila to britská vláda. informuje portál BBC.

Po celej Británii bolo počas víkendu zadržaných viac než 150 ľudí počas násilných demonštrácií proti imigrantom.

Nedeľňajší útok na hotel v Rotherhame, kde boli ubytovaní žiadatelia o azyl odsúdil aj britský premiér Keir Starmer. Podľa neho budú útočníci čeliť "plnej sile zákona".

Zasadnutie Cobra (výboru pre reakciu na mimoriadne situácie) sa uskutoční po šiestom dni stupňujúceho sa násilia, ktoré vyvolal minulotýždňový útok v Southporte a následné šírenie dezinformácií o útočníkovi. V rámci výboru sa stretávajú ministri, štátni úradníci, polícia, spravodajskí dôstojníci a iní príslušní pracovníci, píše BBC.

Cieľom pondelkového zasadnutia bude poskytnúť vláde aktuálne informácie o násilnostiach počas víkendu a o reakcii v nasledujúcich dňoch.

V nedeľňajšom televíznom prejave premiér varoval, že účastníci násilných protestov budú svoju účasť ľutovať. "Ľudia v tejto krajine majú právo na bezpečnosť, a napriek tomu sme svedkami útokov na moslimské komunity, útokov na mešity," dodal Starmer.

Násilnosti v Británii prepukli po zverejnení dezinformácií, že útočníkom, ktorý na tanečnom workshope v Southporte na severozápade Anglicka v pondelok (29.7.) dobodal na smrť tri dievčatá a desať osôb zranil, je moslim a žiadateľ o azyl.

V skutočnosti je z útoku obvinený čoskoro 18-ročný Axel Muganwa Rudakubana, ktorý sa narodil v Cardiffe vo Walese a jeho rodičia pochádzajú z Rwandy.

Deň po útoku sa v centre Southportu konalo pokojné zhromaždenie, kde si stovky ľudí uctili pamiatku troch obetí. Krátko po jeho skončení vypukli násilné protesty, počas ktorých utrpelo zranenia približne 40 policajtov. Demonštranti zakladali požiare, podpálili aj policajné dodávky, a na policajtov a miestnu mešitu hádzali tehly či kamene.

K nepokojom odvtedy dochádza každý deň v mestách po celom Spojenom kráľovstve vrátane Liverpoolu, Manchesteru a Bristolu. Polícia počas nich zadržala desiatky výtržníkov.

01 - Modified: 2024-08-29 15:04:24 - Feat.: - Title: Protivládne nepokoje si v lete v Bangladéši vyžiadali viac ako tisíc životov 02 - Modified: 2024-08-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Napätie medzi Indiou a Pakistanom a vraždenie v Bangladéši. Pod bývalou pýchou Britského impéria tiká rozbuška 03 - Modified: 2024-08-13 21:58:00 - Feat.: - Title: Protesty pokračujú. Britské úrady pre nepokoje zadržali už vyše tisícky osôb 04 - Modified: 2024-08-11 17:57:52 - Feat.: - Title: Ukončite nepokoje v Británii, vyzvali rodičia zavraždeného dievčaťa na pohrebe. Nechcú násilie v mene dcéry 05 - Modified: 2024-08-09 19:45:23 - Feat.: - Title: Iránska aktivistka Mohammadíová utrpela zranenia počas násilností vo väznici. Museli ju ošetriť
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 05:58