StoryEditor

Mimoriadny výbor ku kardiologickému oddeleniu v Trenčíne bude v utorok

02.08.2024, 12:12
Autor:
TASRTASR

Šéf zdravotníckeho výboru Vladimír Baláž deklaroval, že je v osobnom spojení s ministerstvom zdravotníctva aj s vedením nemocnice.

Mimoriadny parlamentný výbor pre zdravotníctvo k aktuálnej situácii na kardiologickom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne sa uskutoční v utorok.

Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Národnej rady. O zvolanie mimoriadneho zasadnutia výboru požiadali opoziční poslanci, podľa ktorých je zdravotná starostlivosť v regióne ohrozená.

Šéf zdravotníckeho výboru Vladimír Baláž (Smer-SD) deklaroval, že je v osobnom spojení s ministerstvom zdravotníctva aj s vedením nemocnice.

"Z toho dôvodu pokladám stanovisko opozičných strán len za stanovisko politické, ktoré nie je opreté o žiadne fakty," uviedol. Zároveň podotkol, že rezort aj vedenie nemocnice o situácii jasne komunikovali.

Poukázal takisto na to, že ide o pomaly sa rozbiehajúce oddelenie, ktoré ešte ani nemá rozhodnutie v rámci optimalizácie siete nemocníc.

"Robí sa len ako doplnkový program. Robia tam počas pracovného dňa aj intervenčné kardiologické výkony (katetrizácie srdcových ciev). Od založenia oddelenia sa vážne stavy počas dňa a všetky počas mimopracovného času vozia a vozili do Kardiocentra Nitra a Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb Banská Bystrica," ozrejmil Baláž.

Dodal, že v rámci kardiologického programu v SR je iste potrebné mať v každej krajskej nemocnici pracovisko, ktoré zabezpečuje kardiologickú a aj intervenčnú starostlivosť.

Podotkol, že jej rozsah určuje OSN. "Z uvedeného jasne vyplýva, že vedenie nemocnice v Trenčíne pracuje na vytvorení takéhoto pracoviska. Má svoje predstavy a svoju zodpovednosť," skonštatoval.

Opoziční poslanci Národnej rady Oskar Dvořák (PS), Tomáš Szalay (SaS) a Peter Stachura (KDH) kritizujú súčasnú situáciu na kardiológii spojenú s výpoveďami lekárov.

Riaditeľ zdravotníckeho zariadenia Michal Plesník mal podľa nich odvolať primára oddelenia bez udania dôvodu, čo malo podľa nich viesť k výpovediam ďalších lekárov. Pacienti v regióne Trenčína podľa nich nemajú zabezpečenú zdravotnú starostlivosť.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) aj trenčianska nemocnica tvrdenia o kolapse oddelenia odmietli. Oddelenie je podľa nemocnice funkčné a jeho chod je plynule zabezpečený.

01 - Modified: 2024-09-17 15:01:38 - Feat.: - Title: Vedenie trenčianskej nemocnice má dôveru ministerky Dolinkovej, reaguje rezort na kritiku z odborov 02 - Modified: 2024-09-17 13:13:19 - Feat.: - Title: Lekárske odbory žiadajú odvolanie riaditeľa trenčianskej nemocnice. Na kardiológii slúži urológ, tvrdia 03 - Modified: 2024-09-16 11:02:35 - Feat.: - Title: Vo výberovom konaní k pohotovosti v Trenčíne uspel doterajší prevádzkovateľ 04 - Modified: 2024-08-16 10:12:59 - Feat.: - Title: Nemocnica v Trenčíne odmieta, že by na kardiologickom oddelení pracoval len jeden lekár 05 - Modified: 2024-08-14 09:47:12 - Feat.: - Title: Parlamentný výbor pre kultúru a médiá zasadne vo štvrtok k odvolaniam Drličku a Kusej
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 10:49