StoryEditor

Agroinštitút Nitra nebol v roku 2022 zrušený v súlade so zákonom, tvrdí NKÚ

02.08.2024, 10:46
Autor:
TASRTASR
  • Rozhodnutia ministerstva o prechode správy majetku boli podľa podpredsedníčky národných kontrolórov Henriety Crkoňovej nevykonateľné a v rozpore s ústavným princípom legality.
  • Slovensko ako členský štát EÚ je podľa nej povinné mať pôdohospodársky znalostný a informačný systém prístupný verejnosti.

Agroinštitút Nitra nebol v roku 2022 zrušený v súlade so zákonom o štátnom podniku. Rozhodnutia ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) nevychádzali z platnej legislatívy, boli zmätočné, nevykonateľné a spôsobili veľkú právnu neistotu.

Vyplýva to z auditu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), o ktorom informovala hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková.

"Nesprávny postup vedenia rezortu pôdohospodárstva mal dokonca za následok dočasnú stratu kontroly nad majetkom po zaniknutom Agroinštitúte. Ministerstvo nemalo de facto vyše roka kontrolu nad štátnym majetkom, ktorý mal podľa znaleckého posudku hodnotu viac ako 11 miliónov eur," priblížila podpredsedníčka národných kontrolórov Henrieta Crkoňová.

image

Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby

"Z hľadiska závažnosti zistení, protokol z kontrolnej akcie odstúpime na základe memoranda o spolupráci pre podozrenie z porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku nitrianskej krajskej prokuratúre," zdôraznila.

Chýbajúci informačný systém

Slovensko ako členský štát EÚ je podľa nej povinné mať pôdohospodársky znalostný a informačný systém prístupný verejnosti s komplexnými dátami z poľnohospodárstva. Agrorezort sa rozhodol, že tento záväzok splní reorganizáciou svojich existujúcich inštitúcií a presunom agendy do kompetencie jednej podriadenej organizácie.

image

R. Takáč: Agrorezort spúšťa kontroly týkajúce sa dvojakej kvality potravín

Túto úlohu dostal zrealizovať Inštitút znalostného pôdohospodárstva a inovácií (IZPI), ktorý začal pôsobiť začiatkom roka 2023 premenovaním dovtedajšej štátnej príspevkovej organizácie - Agentúry pre rozvoj vidieka a do jeho pôsobnosti boli presunuté tiež vedeckovýskumné aktivity Agroinštitútu spolu so zamestnancami, knižnicou, informačnými technológiami, doškoľovacím centrom v Lučenci, administratívnou budovou a hotelom v meste Nitra.

image

Na Slovensku bude veľký protest, cesty ochromia tisícky farmárov. Ktorým úsekom by ste sa mali vyhnúť? (+mapa)

Menšia časť majetku prešla do štátneho podniku Agrokomplex Národné výstavisko, s ktorým bol Agroinštitút rozhodnutím vedenia rezortu pôdohospodárstva oficiálne zlúčený.

"Podľa zákona o štátnom podniku, majetok a záväzky pri zlúčení prechádzajú zo zanikajúceho podniku na iný už jestvujúci podnik, ktorý sa tým stáva jeho právnym nástupcom. IZPI nebol štátnym podnikom, a tak naň majetok nemohol prejsť," zdôraznila podpredsedníčka úradu.

Agrorezort konal v rozpore s ústavou

Na celej veci je podľa nej zarážajúca skutočnosť, že zástupcovia ministerstva konali napriek upozorneniu, že navrhovaná transformácia štátneho podniku nie je v súlade so zákonom.

Rozhodnutia ministerstva o prechode správy majetku boli podľa nej nevykonateľné a v rozpore s ústavným princípom legality, keďže orgány verejnej moci môžu konať a rozhodovať len na základe zákona a v jeho rozsahu.

image

O prípadnej zmene ústavy sa môže hovoriť najskôr na jeseň, tvrdí minister Takáč

Dodala, že rezort pôdohospodárstva sa až v marci 2023 obrátil na ministra financií, aby ho usmernil v súvislosti s evidenciou majetku v správe Inštitútu znalostného pôdohospodárstva a inovácií. Následne v auguste dostal odpoveď a okrem iného sa v nej uvádzalo, že rezort pôdohospodárstva a ani IZPI nemôžu byť právnymi nástupcami štátneho podniku Agroinštitút Nitra a rozhodnutie agrorezortu z roku 2022 označil za zmätočné.

01 - Modified: 2024-10-06 08:18:22 - Feat.: - Title: Fico sa v novom videu zastal Kotlára. Podporil ho a zopakoval, že nie je zástancom očkovania 02 - Modified: 2024-10-03 11:46:18 - Feat.: - Title: VEĽKÝ PREHĽAD: Poslanci schválili zmeny na poslednú chvíľu. Koho sa konsolidačný balíček dotkne najviac? 03 - Modified: 2024-10-04 11:37:33 - Feat.: - Title: Novinka posiela Slovensko na cestu do Južnej Ameriky. Peniaze majú nahradiť šeky a provinčné dlhopisy 04 - Modified: 2024-09-27 09:23:17 - Feat.: - Title: Verejnoprávne fondy i rezort kultúry zlyhali pri kontrole využitia dotácií, tvrdí Národný kontrolný úrad 05 - Modified: 2024-09-26 14:16:48 - Feat.: - Title: Vyššia DPH aj ceny energií v budúcom roku naštartujú zdražovanie, spotreba slovenských domácností ochladne
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. október 2024 13:25