StoryEditor

Obraty slovenských e-shopov vzrástli v druhom kvartáli tohto roka o sedem percent

29.07.2024, 16:44
Autor:
TASRTASR

Zvýšený predaj v tomto období zaznamenal aj tovar v oblasti auto-moto a taktiež segment kozmetiky a parfumov. Pokles predaja vykázal nákup filmov a hudby na tradičných nosičoch.

Priemerný obrat internetových obchodov sa v druhom kvartáli tohto roka zvýšil medziročne o sedem percent. Zvýšil sa aj počet samotných objednávok, informovala v pondelok na základe vlastných údajov spoločnosť Shoptet, ktorá zabezpečuje fungovanie vyše 6600 slovenských online obchodov.

Priemerná hodnota objednávok taktiež rástla, pričom z minuloročných 74 eur stúpla na súčasných 84 eur. Marketingový manažér spoločnosti Michal Farkaš skonštatoval, že ľudia z e-shopov objednávajú častejšie a zároveň za viac peňazí.

Okrem toho sa podľa neho zvýšil aj celkový počet internetových obchodov. "Keďže náklady na založenie e-shopu sú oproti minulosti neporovnateľne nižšie, ide o obľúbený spôsob, ako začať samostatne podnikať," skonštatoval.

V druhom kvartáli tohto roka sa v medziročnom porovnaní zvýšil podľa dát spoločnosti najmä predaj tovaru v oblasti starostlivosti o dom a záhradu, a to o 58 percent.

"Záujem o tieto výrobky stúpa na jar s príchodom pekného počasia pravidelne. Vidíme však, že zákazníci ich čoraz viac objednávajú online, pretože je to pre nich jednoduchšie. Nemusia riešiť dovoz neraz ťažkého nákladu a online ponuka je širšia ako tá v kamenných predajniach," priblížil Farkaš, ktorý predpokladá ďalší rast tohto segmentu.

Zvýšený predaj v tomto období zaznamenal aj tovar v oblasti auto-moto a taktiež segment kozmetiky a parfumov, v ktorom by v porovnaní s tradičným predajom v kamenných obchodoch malo viac dochádzať k predaju noviniek. Týmto spôsobom zisťujú podľa odborníka výrobcovia a distribútori počiatočnú popularitu nových kozmetických výrobkov medzi zákazníkmi.

Pokles predaja vykázal nákup filmov a hudby na tradičných nosičoch, ktoré by mali ľudia v súčasnosti nahrádzať predovšetkým predplatným streamovacích služieb. "Zaujímavé kúsky, či už limitované edície alebo staršie exempláre z druhej ruky, si však stále môžu nájsť kupcov," uzavrel Farkaš.

01 - Modified: 2024-09-19 17:00:00 - Feat.: - Title: Prečo konsolidačný plán uvrhne Slovensko do špirály úpadku 02 - Modified: 2024-09-19 16:00:00 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ste skutočne tí praví Slováci? Otestujte sa, či poznáte naše tradície 03 - Modified: 2024-09-19 06:33:18 - Feat.: - Title: Pavel a Pellegrini plánujú spoločné prednášky na univerzitách. Chcú ukázať nadštandardnosť vzťahov 04 - Modified: 2024-09-18 17:21:38 - Feat.: - Title: Pravá tvár diabla konsolidácie Ficovej vlády zaťala svoje zubále dračie do Slovákov 05 - Modified: 2024-09-17 14:27:08 - Feat.: - Title: Slovensko IT stálo desať miliónov. Polícia začala trestné stíhanie, štátna akciovka je v likvidácii
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 06:12