StoryEditor

Horúčavy trápia aj hydinu, znášky vajec a prírastky sú nižšie

28.07.2024, 13:55
Autor:
TASRTASR

Pri morkách je pokles z priemerných desať kilogramov na osem kilogramov a pri moriakoch z 18 kilogramov na 15 kilogramov.

Súčasné extrémne horúčavy trápia aj hydinu, nútia veľkochovateľov hydiny venovať zvýšenú starostlivosť   kurčatám, morkám aj nosniciam. Úžitkovosť chovov klesá, nižšie sú denné prírastky hydiny. Znášky vajec u nosníc klesajú, naopak, zvyšuje sa úhyn brojlerov. Uviedol to tlačový tajomník Únie hydinárov Slovenska Ľubomír Urban.

"Hydina citlivo reaguje na zmeny teplôt, optimálne sú okolo 20 stupňov Celzia, a to je nesmierne náročné dosiahnuť. Hydina preto  dostáva preventívne zvýšené dávky vitamínu C, aby lepšie znášala vysoké teploty. Klasické vetranie predovšetkým starších hál v nočných hodinách pomáha minimálne, našťastie investície majiteľov do modernizácie objektov s klimatizáciou pomáhajú zvládať túto náročnú situáciu. Jej maximálne využívanie však zvyšuje chovateľom náklady na energie asi o 20 percent," spresnil.

Celkovo však podľa neho pre horúčavy klesá úžitkovosť chovov, nižšie sú denné prírastky hydiny, kurčatá klesajú na hmotnosti z priemerných 2,3 kilogramu na 2,1 kilogramu. Pri morkách je pokles z priemerných desať kilogramov na osem kilogramov a pri moriakoch z 18 kilogramov na 15 kilogramov.  

"Znáškovosť vajec u nosníc klesá asi o päť percent. Vajcia po znáške musia byť dlhšie naskladnené u producentov, aby sa dostatočne vychladli a mohli sa distribuovať," priblížil Urban.

Dodal, že vyšší je úhyn brojlerov pri nakládke, stúpa z priemerných 2,5 na päť percent. "Enormným úsilím sa aj v týchto ťažkých podmienkach pre hydinu, ale aj samotných chovateľov a spracovateľov snažia slovenskí hydinári dodávať spotrebiteľom dostatočné množstvá kvalitnej a zdravotne bezpečnej hydiny a vajec," uzavrel tlačový tajomník Únie hydinárov Slovenska.

01 - Modified: 2025-11-07 11:08:16 - Feat.: - Title: Viaceré európske krajiny prijímajú opatrenia proti šíreniu vtáčej chrípky. Chovy sa presúvajú do interiéru 02 - Modified: 2025-10-28 09:57:24 - Feat.: - Title: Na severe Poľska objavili ohniská vtáčej chrípky 03 - Modified: 2025-10-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa darí nášmu biznisu s mäsom? Sektor čaká skúška odolnosti, Slovákom zas hrozia vyššie ceny 04 - Modified: 2025-08-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Kurčatá im zarábajú milióny. Firma prepojená na rodinu kontroverzného podnikateľa vo veľkom investuje 05 - Modified: 2025-07-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Najobľúbenejší druh mäsa rapídne dražie a ceny pôjdu ešte hore. Príčinu treba hľadať u našich susedov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. december 2025 13:14