StoryEditor

Ukrajinci protestovali v Prahe pred svojím veľvyslanectvom, dožadujú sa pasov

26.07.2024, 21:58
Autor:
TASRTASR

Organizátori vopred vyzvali protestujúcich, aby krotili svoje vášne a zdržali sa agresívnych výziev na zmenu vlády v Kyjeve.

Desiatky Ukrajincov sa v piatok zišli pred budovou ukrajinského veľvyslanectva v Prahe. Formou verejného protestu sa dožadovali, aby im zastupiteľský úrad vydal cestovné pasy. Ukrajina totiž prestala v apríli poskytovať konzulárne služby v zahraničí mužom podliehajúcim brannej povinnosti.

Demonštranti boli podľa servera zväčša muži vo veku 20 až 50 rokov, niektorých sprevádzali ich partnerky. Organizátori vopred vyzvali protestujúcich, aby krotili svoje vášne a zdržali sa agresívnych výziev na zmenu vlády v Kyjeve. Hnev medzi účastníkmi však prepukol po tom, čo im prvý tajomník veľvyslanectva Bohdan Serhijčuk začal vysvetľovať, že im nedokáže pomôcť.

V súčasnosti zastupiteľské úrady Ukrajiny v zahraničí vydajú Ukrajincom podliehajúcim brannej povinnosti pas iba vtedy, ak má armáda o nich aktualizované údaje. Tie si môžu aktualizovať iba v odvodových strediskách na Ukrajine, tam však nechcú ísť pre obavy, že by ich okamžite poslali na front.

Podľa organizátorov protestu hrozí, že tisíce Ukrajincov sa takto v Česku prepadnú do ilegality. "Sú tu ľudia, ktorí tu majú trvalý pobyt desať či 15 rokov a s Ukrajinou nemajú nič spoločné. Nemajú tam adresu, žiaden majetok a teraz nemajú ani doklady," povedala spoluorganizátorka protestu Oxana Kotenková.

Ukrajinci žijúci v ČR na problém upozornili aj tamojšie ministerstvo vnútra či ombudsmana, zatiaľ však neuspeli. Podľa vlastných slov nevedia, ako budú platiť hypotéky či ako budú ich deti chodiť do školy. Upozorňujú, že mnohí o nový pas požiadali ešte pred aprílovou zmenou ukrajinského zákona o poskytovaní konzulárnych služieb.

V ČR žije podľa tamojšieho ministerstva zahraničných vecí približne 94.000 ukrajinských mužov v brannom veku. Česká vláda minulý týždeň podpísala s Ukrajinou bezpečnostnú dohodu. Minister zahraničných vecí Jan Lipavský už dávnejšie avizoval, že Praha pomôže Ukrajine s návratom bojaschopných mužov. "Česká republika dlhodobo podporuje ukrajinských utečencov a vítame ich na našom území - avšak nie tých, ktorí sa snažia vyhnúť brannej povinnosti stanovenej zákonom," povedal v máji pre Novinky.cz.

Litva a Poľsko už pred časom avizovali, že Kyjevu pomôžu s návratom bojaschopných mužov. Litva im chce obmedziť sociálne dávky a pracovné povolenia či doklady. Poľsko zas na základe bilaterálnej bezpečnostnej dohody zo začiatku júla zakladá "ukrajinskú légiu" zloženú z Ukrajincov žijúcich v Poľsku.

01 - Modified: 2024-10-04 12:35:58 - Feat.: - Title: Česko chce, aby sa znížili emisné ciele EÚ, sú podľa neho príliš ambiciózne 02 - Modified: 2024-10-04 10:13:07 - Feat.: - Title: Český študent sa vyhrážal vystrieľaním triedy, hrozia mu štyri roky väzenia 03 - Modified: 2024-10-04 11:26:37 - Feat.: - Title: Vraždiť začala ešte ako neplnoletá. Jaroslava Fabiánová je jednou z mála žien, ktoré si odpykávajú doživotie 04 - Modified: 2024-10-04 07:07:54 - Feat.: - Title: Jednodňové známky idú na dračku. V predaji porážame Čechov aj Maďarov, budúci rok však príde úpadok 05 - Modified: 2024-10-03 21:06:57 - Feat.: - Title: V Prahe bude rokovať česká a poľská vláda, riešiť budú aj povodne a energie
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. október 2024 07:20