StoryEditor

Platová nerovnosť medzi ženami a mužmi sa tento rok mierne zvýšila, uviedla NBS

23.07.2024, 12:22
Autor:
TASRTASR

Platové rozdiely sa rozširujú aj počas kariérneho rastu pri dlhšom zotrvaní v určitom zamestnaní. Najvýraznejšie mzdové znevýhodnenie pociťujú ženy vo veku od 30 do 49 rokov, keď sa venujú starostlivosti o deti.

Nerovnosť medzi platovým ohodnotením žien a mužov sa v roku 2024 mierne zvýšila. Platový rozdiel na Slovensku spôsobuje najmä miera vysokoškolského vzdelania žien, schopnosť ich uplatnenia na trhu či materská dovolenka a starostlivosť o deti.

Rovnako má na mzdy vplyv aj zamestnanie, v ktorom pôsobia ženy a muži. Vyplýva to zo správy o štrukturálnych výzvach aktuálneho roka Národnej banky Slovenska (NBS).

image

Štát by sa mal viac zamerať na podporu rodín s nízkym príjmom, upozorňuje Inštitút sociálnej demokracie

"Slovensko patrí medzi krajiny Európy s najvyššou mzdovou medzerou žien a mužov, keď slovenská žena zarobí približne o 20 percent menej za hodinu práce ako slovenský muž. Kým priemerné mzdy žien a mužov v Taliansku či Belgicku sú prakticky rovnaké," uviedla NBS.

Dodala, že mzdová medzera žien a mužov je na Slovensku už niekoľko rokov vysoká, čo môže súvisieť aj s dlhšou materskou dovolenkou. Skorší návrat žien na pracovný trh by podľa NBS dokázal znížiť tento platový rozdiel.

Pomôcť by malo najmä nastavenie verejnej politiky v oblasti materských a rodičovských dávok či služieb vzdelávania a starostlivosti o deti, kde patria jasle a škôlky. Krajiny s vyšším podielom detí do troch rokov, ktoré navštevujú jasle, majú totiž nižšie rodové mzdové medzery.

image

Rodičovský dôchodok už v júni vyplatia jednorazovo. V akej sume a koho sa to týka? (+tabuľka)

Zo správy vyplýva, že nerovnosť je spôsobená aj malým percentom žien, ktoré zastávajú vyššie pozície vo firmách. "Slovenské ženy sú menej konkurencieschopné oproti mužom, najmä vo väčších a produktívnejších podnikoch, v odvetviach priemyslu a verejných služieb. Ďalej, najnevýhodnejšie pre zárobky žien sú stredne kvalifikované profesie s modrým golierom, ako aj stredné odborné vzdelanie," priblížila NBS.

Zároveň doplnila, že platové rozdiely sa rozširujú aj počas kariérneho rastu pri dlhšom zotrvaní v určitom zamestnaní. Najvýraznejšie mzdové znevýhodnenie pociťujú ženy vo veku od 30 do 49 rokov, keď sa venujú starostlivosti o deti.

image

Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP

Jedným z faktorov nižšieho ohodnotenia žien môžu byť aj kolektívne zmluvy, ktoré podľa NBS nie sú na Slovensku až také časté. "Krajiny s vyšším než 16 percent pokrytím zamestnancov kolektívnymi zmluvami majú o niekoľko percentuálnych bodov nižšie rodové mzdové medzery," uzavrela.

01 - Modified: 2024-09-17 10:09:40 - Feat.: - Title: Podporu pri navýšení splátky úveru na bývanie poberá zatiaľ necelých 12-tisíc žiadateľov 02 - Modified: 2024-09-17 08:49:43 - Feat.: - Title: Vyššie splátky hypoték zatiaľ nespôsobujú výraznejšie problémy, tvrdia analytici NBS 03 - Modified: 2024-09-13 08:31:15 - Feat.: - Title: Ako predísť večným debatám o platoch pre štátnych zamestnancov? Odborári majú nápad, štát zatiaľ nepočúva 04 - Modified: 2024-09-11 21:12:02 - Feat.: - Title: Dohľad NBS nad digitálnou odolnosťou finančných subjektov sa má rozšíriť, zmierni riziko kyberhrozieb 05 - Modified: 2024-09-11 09:35:09 - Feat.: - Title: Poskytovanie služieb spojených s kryptoaktívami bude lepšie regulované, dohliadať na to bude NBS
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. september 2024 13:41