StoryEditor

Čínska centrálna banka nečakane znížila úrokové sadzby. Podľa analytikov je to ďalší krok k podpore ekonomiky

22.07.2024, 09:46
Autor:
TASRTASR

Čínska ekonomika zaznamenala v druhom štvrťroku medziročný rast o 4,7 percenta. To je výrazné spomalenie v porovnaní s 5,3-percentným rastom v prvých troch mesiacoch roka a slabší rast v porovnaní s očakávaniami.

Čínska centrálna banka prekvapila trhy, keď v pondelok oznámila zníženie úrokových sadzieb. Podľa analytikov to znamená, že po nepriaznivých údajoch o vývoji ekonomiky za ostatný kvartál Čína urobila ďalší krok na zvýšenie objemu úverov zo strany komerčných bánk a podporu rastu druhej najväčšej ekonomiky sveta. Informujú agentúry AFP a Reuters.

Čínska ekonomika zaznamenala v druhom štvrťroku medziročný rast o 4,7 percenta. To je výrazné spomalenie v porovnaní s 5,3-percentným rastom v prvých troch mesiacoch roka a slabší rast v porovnaní s očakávaniami.

image

Údaje za druhý štvrťrok boli zároveň najhoršie od začiatku minulého roka, keď Čína ukončila drakonické protipandemické opatrenia. Navyše zaostali za tohtoročným rastovým cieľom vlády, ktorá počíta za rok 2024 s rastom ekonomiky na úrovni približne päť percent.

Nepriaznivo sa vyvíjali aj maloobchodné tržby. Tie v júni vzrástli medziročne iba o dve percentá po 3,7-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci, čo znamená, že Peking bude mať čo robiť, aby podporil slabý domáci dopyt.

Ľudová banka Číny (PBOC) znížila v pondelok základnú úrokovú sadzbu (LPR) pre ročné pôžičky z 3,45 percenta na 3,35 percenta. Je to prvá redukcia tejto sadzby od augusta minulého roka, v ktorom ju PBOC znížila rovnako o desať bázických bodov.

image

Čína sa pri vyšetrovaní dovozu bravčového mäsa z Únie zamerala na tri firmy. Reaguje tým na clá

V rovnakom rozsahu znížila aj päťročnú LPR, ktorá je referenčnou sadzbou pre hypotekárne úvery. Tú zredukovala z 3,95 percenta na 3,85 percenta. Túto sadzbu banka predtým znížila vo februári, a to o päť percentuálnych bodov.

Obe sadzby sa tak dostali na historické minimum a PBOC ich zverejnila iba niekoľko dní po tom, ako Komunistická strana Číny na záver svojho zasadnutia predstavila viacero ekonomických cieľov od rozvoja priemyselných odvetví cez fiškálne reformy až po zlepšenie podnikateľského prostredia.

image

Koniec dlhoročného sporu o plytčinu v Juhočínskom mori. Čína sa dohodla s Filipínami

"Pondelkové rozhodnutie predstavuje krok správnym smerom," uviedli ekonómovia zo spoločnosti Pinpoint Asset Management s tým, že nečakanie na rovnaký krok amerického Fedu signalizuje, že vláda si uvedomuje rastúci tlak na čínsku ekonomiku. Predpokladajú, že po znížení úrokových sadzieb Fedom, s čím sa počíta v septembri, pristúpi PBOC k ďalšej redukcii úrokov.

Menová politika však podľa ekonómov nie je najdôležitejším nástrojom pri riešení ekonomických problémov Číny. Ako uviedli, ekonomické vyhliadky v druhom polroku tohto roka budú mimoriadne závisieť od toho, do akej miery podporia ekonomiku fiškálne opatrenia.

01 - Modified: 2024-09-19 17:00:00 - Feat.: - Title: Prečo konsolidačný plán uvrhne Slovensko do špirály úpadku 02 - Modified: 2024-09-19 10:57:04 - Feat.: - Title: Predseda obchodného výboru Európskeho parlamentu verí v dohodu s Čínou 03 - Modified: 2024-09-18 19:04:31 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom, potrebuje viac údajov 04 - Modified: 2024-09-18 14:05:55 - Feat.: - Title: Nemecký automobilový gigant a jeho partner z Číny chcú zatvoriť aspoň jeden čínsky závod 05 - Modified: 2024-09-18 07:55:18 - Feat.: - Title: Čínska lietadlová loď vstúpila do priľahlých vôd Japonska
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 05:36