StoryEditor

Slovenské národné múzeum prijalo plán opatrení na odstránenie nedostatkov, ktoré zistil audit

19.07.2024, 14:08
Autor:
TASRTASR

Múzeum postupne odstraňuje všetky nedostatky tak, aby sa v budúcnosti neopakovali.

Slovenské národné múzeum prijalo plán opatrení na odstránenie nedostatkov zistených vnútorným auditom. Urobilo tak po oboznámení sa s jeho výsledkami. Plán odsúhlasilo aj ministerstvo kultúry.

Múzeum postupne odstraňuje všetky nedostatky tak, aby sa v budúcnosti neopakovali. Uviedol to generálny riaditeľ múzea Branislav Panis.

"SNM je na základe zistených záverov zrealizovaného vnútorného auditu zo strany ministerstva kultúry presvedčené, že jeho výsledky dopadli pre SNM uspokojivo," podotkol Panis.

Hlavnými cieľmi auditu bolo podľa Panisa overenie a zhodnotenie finančného riadenia v SNM, overenie bezpečnosti a funkčnosti informačných systémov, kontrola dodržiavania zákona o finančnej kontrole a hodnotenie hospodárnosti, efektívnosti, účinnosti a účelnosti pri hospodárení s verejnými financiami.

Audítorská skupina ministerstva identifikovala v SNM spolu 17 nedostatkov, z toho desať označila ako stredne závažné a sedem s nízkou závažnosťou.

"Čo je z nášho pohľadu najdôležitejšie, žiadny zistený nedostatok nemal vysokú závažnosť a rovnako nebola vyčíslená žiadna sankcia za porušenie finančnej disciplíny," povedal Panis s tým, že správa obsahuje aj niekoľko pozitívnych zistení a odporúčaní.

Vnútorný audit rezortu kultúry preukázal pochybenia vedenia múzea. Nedostatky sa týkali napríklad oblasti interných smerníc, vykonávania základnej finančnej kontroly, dodržiavania pracovného času zamestnancov či inventarizácie majetku.

Vedenie rezortu našlo viacero pochybení aj pri rekonštrukciách národných kultúrnych pamiatok, ako napríklad múzea Betliar, Spišského hradu či hradu Krásna Hôrka.

SLovenské národné múzeum je národná inštitúcia s viac ako 600 zamestnancami a 19 špecializovanými múzeami po celom Slovensku. Ročne múzeum podľa Panisa uzavrie takmer 6-tisíc zmlúv a objednávok, pracuje s rozpočtom okolo 21 miliónov eur a ďalšími prostriedkami na kapitálové výdavky.

Spravuje niekoľko sto objektov, ako sú hrady, zámky, kaštiele či skanzeny. Riaditeľ tvrdí, že ročne navštívi múzeá SNM vyše milión návštevníkov.

01 - Modified: 2024-08-12 15:30:00 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Odkázaní na Danka. Toto je pravá tvár SNS 02 - Modified: 2024-08-11 15:26:11 - Feat.: - Title: Danko sa zameriava na Slovenské národné múzeum. Chce preň novú budovu, zvažuje aj výmenu riaditeľa 03 - Modified: 2024-08-11 14:22:42 - Feat.: - Title: "Nový minister, nové vedenie." Danko stojí za Šimkovičovou. O výmene šéfa národného múzea bude diskusia 04 - Modified: 2024-08-08 13:00:51 - Feat.: - Title: Ďalší horúci kandidáti na Šimkovičovej blackliste: Počul som, že som tiež na zozname, potvrdzuje jeden z nich 05 - Modified: 2024-08-06 18:51:30 - Feat.: - Title: Vedenie národnej galérie a národného múzea vyjadrilo podporu Matejovi Drličkovi. Vyzdvihlo jeho prácu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 18:32