Študent Thomas Matthew Crooks, ktorý maturoval na strednej škole v roku 2022 v americkom meste Bethel Park. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Atentátnik bol polícii podozrivý už asi hodinu pred streľbou na Trumpa. Stratili ho z dohľadu

18.07.2024, 22:19
Autor:
ČTKČTK

Podľa najnovších správ si útočník, ktorého úrady identifikovali ako Thomasa Matthewa Crooksa z predmestia Pittsburghu, prišiel dejisko predvolebného zhromaždenia v neďalekom meste Butler pozrieť už týždeň pred podujatím.

Polícia si budúceho strelca na exprezidenta Donalda Trumpa všimla už asi hodinu pred začiatkom politikovho vystúpenia na mítingu v pensylvánskom Butlere. Mladík sa vraj totiž správal podozrivo, policajti ho však neskôr stratili z dohľadu. S odvolaním sa na svoje zdroje informované o vyšetrovaní to uvádzajú americké médiá, ktoré ponúkli aj ďalšie nové podrobnosti o sobotňajšom atentáte a jeho páchateľovi.

Motív 20-ročného strelca je aj po piatich dňoch neznámy, podľa vyšetrovateľov si pred činom hľadal na internete informácie ako o Trumpovi, tak aj o prezidentovi Joeovi Bidenovi.

Miesto si vyhliadol

Nové informácie, ktoré prináša agentúra AP alebo denník The Washington Post, pochádzajú od zdrojov z bezpečnostných zložiek, ale tiež od členov Kongresu, ktorí postupne o atentáte dostávajú hlásenia od bezpečnostných činiteľov. Denník The New York Times dnes všetky poznatky zhrnul v niekoľkominútovom videu o zlyhaní polície pri sobotňajšom mítingu v Pensylvánii.

Podľa najnovších správ si útočník, ktorého úrady identifikovali ako Thomasa Matthewa Crooksa z predmestia Pittsburghu, prišiel dejisko predvolebného zhromaždenia v neďalekom meste Butler pozrieť už týždeň pred podujatím.

V sobotu si ho potom strážnici všimli, keď sa asi hodinu pred vystúpením Trumpa pohyboval okolo areálu s veľkým batohom a cez diaľkomer sa pozeral na domy za exprezidentovým pódiom, píše AP.

image

Delegáti na republikánskom zjazde nosia obväzy na uchu zo solidarity s Trumpom

Podľa informácií NYT si jeden z policajtov asi 20 minút pred začiatkom Trumpovho prejavu Crooksa vyfotil a fotku rozposlal kolegom. Podozrivý sa ale vytratil a polícia ho znovu spozorovala až na začiatku prejavu, keď ju svedkovia začali upozorňovať, že je na streche budovy hneď za hranicou dejiska mítingu. NYT uvádza, že tento vývoj nastal dve minúty pred tým, ako zazneli prvé výstrely. Crooks podľa všetkého začal strieľať, keď sa k nemu pokúsil jeden z policajtov dostať.

O podozrivej osobe však podľa amerických médií bola pred začiatkom prejavu informovaná aj Tajná služba, ktorá dohliada na exprezidentovo bezpečnosť.

Mali informáciu

Prečo sa napriek tejto informácii rozhodla míting nechať začať, je teraz jedným z mnohých otáznikov okolo práce bezpečnostných zložiek, píše denník NYT. Prezidentská ochranka čelí vyšetrovaniam na viacerých úrovniach vrátane Kongresu.

Ostreľovač Tajnej služby Crookse na mieste zabil. Trump vyviazol s ľahkým zranením, keď ho podľa všetkého jedna z guliek zasiahla do ucha, o život ale prišiel jeden z jeho fanúšikov a ďalší dvaja utrpeli vážne zranenia. Odvtedy sa neobjavila žiadna správa o tom, že by za sebou Crooks zanechal akýkoľvek odkaz, v ktorom by svoj čin vysvetľoval.

Vyšetrovatelia prehľadali dva jeho telefóny aj jeho počítač a vypočuli desiatky ľudí, žiadny motív ale neoznámili. Crooks bol registrovaný k voľbám ako stúpenec Trumpovej Republikánskej strany, tiež však poslal drobný dar organizácii podporujúcej liberálnych politikov. 

Podľa vyjadrenia svojich bývalých spolužiakov bol samotár a príliš nedával najavo politické názory, jeden z nich ale povedal denníku The Philadelphia Inquirer, že Crooks "rozhodne bol konzervatívcom".

V telefóne mal podľa informácií americkej tlače uložené fotografie Trumpa, Bidena aj ďalších činiteľov vrátane ministra spravodlivosti Merricka Garlanda a riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie Christophera Wraya. Okrem Trumpových vystúpení si mladík na internete hľadal termín predvolebného zjazdu Demokratickej strany a tiež informácie o depresiách, napísal denník WP.

01 - Modified: 2024-07-18 19:10:35 - Feat.: 1 - Title: Delegáti na republikánskom zjazde nosia obväzy na uchu zo solidarity s Trumpom 02 - Modified: 2024-07-18 18:20:50 - Feat.: 1 - Title: Fed by nemal znižovať úrokové sadzby do "konca roka". Vláda musí zvýšiť dane, tvrdí Medzinárodný menový fond 03 - Modified: 2024-07-18 18:10:23 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj sa na summite Európskeho politického spoločenstva ohradil voči Orbánovej "mierovej misii" 04 - Modified: 2024-07-18 17:54:38 - Feat.: 1 - Title: Republikáni aj po atentáte na Trumpa odmietajú sprísnenie regulácie zbraní
01 - Modified: 2024-09-06 22:09:13 - Feat.: - Title: Harrisová uštedrila ranu na solar americkému snu 02 - Modified: 2024-09-06 19:45:48 - Feat.: - Title: Trump si výšku trestu v kauze podplácania vypočuje až po voľbách 03 - Modified: 2024-09-06 17:40:00 - Feat.: - Title: Trump požiadal o zrušenie prvého verdiktu vo veci sexuálneho útoku 04 - Modified: 2024-09-06 10:21:08 - Feat.: - Title: E-mail s bombovými vyhrážkami dostala aj cirkev: Polícia prehľadala košický Dóm svätej Alžbety 05 - Modified: 2024-09-05 18:37:18 - Feat.: - Title: Trump chce, ak vyhrá voľby, Muska na čele komisie pre vládny audit. Ten súhlasí
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
08. september 2024 04:00