StoryEditor

Poistné udalosti spojené s počasím sú začiatkom leta výrazne vyššie ako vlani

18.07.2024, 12:40
Autor:
TASRTASR

Extrémne počasie tiež zničilo mnoho pozemkov, ako sú napríklad verejné chodníky či súkromné záhrady. Najväčšia škoda, ktorú spôsobilo extrémne počasie, bola vyčíslená na 41-tisíc eur.

Výrazné výkyvy počasia, búrky, silný vietor či krupobitie spôsobujú obyvateľom Slovenska tento rok už na začiatku leta vysoké škody. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka výrazne vzrástli aj s tým spojené poistné udalosti, uviedli na základe vlastných štatistík viaceré slovenské poisťovne.

Prírodné živly spôsobili klientom poisťovne Generali od konca júna doteraz škody zatiaľ v sume viac ako 1,4 milióna eur. V uvedenom období nahlásili 720 poistných udalostí. Išlo najmä o škody na majetku, ktoré nahlásili 517-krát v predbežne odhadovanej sume jeden milión eur.

image

Klimatológ Lapin pre HN: Situácia je vážna. Klimatické zmeny môžu viesť k vojnovým konfliktom (rozhovor)

Ďalších 203 hlásení pochádza z havarijného poistenia, kde je odhadovaná hodnota škôd 370-tisíc eur. Najviac škôd (45 percent) pochádza z Nitrianskeho kraja. Ich predbežná výška presahuje 660-tisíc eur.

V rámci majetkového poistenia klienti najčastejšie hlásili poškodenie suterénov a vonkajších fasád, ktoré im spôsobili záplavy a povodne.

Extrémne počasie tiež zničilo mnoho pozemkov, ako sú napríklad verejné chodníky či súkromné záhrady. Množstvo hlásení eviduje poisťovňa aj z poistenia domácnosti, ide napríklad o poškodenú elektroniku, nábytok, záhradné náradie a rôzne uskladnené veci.

image

Poškodilo vám vyčíňanie počasia parcelu? Štát vám môže poskytnúť nižší nájom

"Minulý týždeň Slovensko potrápili živelné udalosti, ktoré poškodili najmä vozidlá. Z celkových 300 škôd tvorili viac ako polovicu práve hlásenia z havarijného poistenia," zhodnotil analytik likvidácie v Generali Peter Mikulaj.

Druhou najčastejšou príčinou hlásenia škôd bola v priebehu minulého týždňa víchrica (25 percent) nasledovaná atmosférickými zrážkami (šesť percent). Celková výška nahlásených škôd iba za toto obdobie odhaduje poisťovňa na 700-tisíc eur.

Búrky sprevádzané silným vetrom spôsobili za uplynulé dva týždne klientom poisťovne Kooperativa škody na majetku v hodnote viac ako 760-tisíc eur. V období od 1. do 15. júla eviduje spolu 431 hlásení o škodových udalostiach. Z toho 234 hlásení sa týka škôd na majetku a 197 na motorových vozidlách.

image

Na strednom Slovensku zvýšili výstrahu pred búrkami na tretí stupeň. Zvolen zasiahol prívalový dážď

Najväčšia škoda, ktorú spôsobilo extrémne počasie, bola vyčíslená na 41-tisíc eur. Išlo o poškodenie rodinného domu v Nitrianskom kraji. Najviac škôd oznamovali klienti poisťovne z Banskobystrického, Prešovského a Nitrianskeho kraja.

"Počasie je nevyspytateľné. Počet júlových škôd v tomto roku je oproti vlaňajšku naozaj mimoriadny. V prvých dvoch júlových týždňoch minulého roka sme zaznamenali spolu 27 škôd na majetku a motorových vozidlách zapríčinených silným vetrom a prívalovými dažďami, pričom ich hodnota, necelých 97-tisíc eur, bola takmer osemkrát nižšia ako tá tohtoročná," priblížila hovorkyňa poisťovne Kooperativa Silvia Nosková Illášová.

image

Vinár na juhu krajiny hovorí o druhom katastrofálnom roku. Úrodu tam poničila ľadovcová smršť

Výrazný nárast škôd spôsobených prírodnými živlami v tomto roku eviduje aj Allianz - Slovenská poisťovňa. Od začiatku júna spôsobili živelné riziká jej klientom 3706 poistných udalostí, čo je o 135 percent viac ako v rovnakom období minulého roka.

Celková výška týchto škôd už presiahla päť miliónov eur, čo je takmer rovnaká suma, akú poisťovňa vyplatila klientom za živelné škody za celý rok 2022.

image

Škody po povodniach sú stále vyššie – na čo sa majú majitelia rodinných domov pripraviť?

Polovicu aktuálnych škôd spôsobila povodeň a záplava. Druhým najničivejším živlom je krupobitie, ktoré zapríčinilo tretinu živelných škôd. Náklady za škody po krupobití sú pritom najvyššie, keď z celkových nákladov po živloch tvoria takmer 67 percent, vyčíslil Allianz.

01 - Modified: 2024-09-26 17:31:25 - Feat.: - Title: Silný vietor sa môže na severe Slovenska vyskytnúť v noci a následne aj v piatok 02 - Modified: 2024-09-26 13:25:03 - Feat.: - Title: Môžeme si za katastrofy sami? Nový druh predpovedí nám to vyčísli 03 - Modified: 2024-09-25 18:18:38 - Feat.: - Title: Vo štvrtok platia výstrahy pred vetrom, najmä na horách 04 - Modified: 2024-09-25 10:11:20 - Feat.: - Title: Svetoví vedci si posvietili na nedávne povodne, ktoré zasiahli aj Slovensko. Nemajú dobré správy, v budúcnosti očakávajú zhoršenie 05 - Modified: 2024-09-25 08:34:51 - Feat.: - Title: Ján Figeľ: Európa bez inovácií neprežije. Máme lídrov, no treba začať niečo robiť
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. september 2024 04:25