StoryEditor

Gruzínska prezidentka napadla zákon o zahraničnom vplyve na ústavnom súde

15.07.2024, 19:23
Autor:
TASRTASR

Prozápadne orientovaná prezidentka Zurabišviliová vyjadrila ostrý nesúhlas so zákonom a vetovala ho.

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v pondelok podala podnet na ústavný súd, v ktorom žiada o pozastavenie účinnosti a zrušenie kontroverzného zákona o zahraničnom vplyve. Informuje o tom stanica BBC.

Prezidentkin parlamentný tajomník zákon označil za protiústavný, pretože je podľa neho v rozpore s ustanovením ústavy, podľa ktorého majú orgány "prijať všetky opatrenia v rámci svojich právomocí na zabezpečenie plnej integrácie Gruzínska do Európskej únie a NATO".

Zákon, ktorý iniciovala vládnuca strana Gruzínsky sen, parlament prijal v máji napriek masívnym protestom a varovaniam zo strany EÚ, že ohrozí členstvo krajiny v Únii.

Podľa zákona sa musia gruzínske médiá a mimovládne organizácie, ktoré dostávajú najmenej pätinu svojich finančných prostriedkov zo zahraničia, zaregistrovať ako "organizácie sledujúce záujmy cudzej moci". Subjekty s takýmto označením sa musia podriadiť prísnym kontrolám zo strany štátnych orgánov. Pokiaľ sa novým pravidlám neprispôsobia, hrozia im vysoké pokuty.

Kritici zákon prirovnávajú k ruským právnym predpisom, ktoré Moskva využíva na potlačenie disentu. Vládni predstavitelia však tvrdia, že ich cieľom je iba zlepšiť transparentnosť mimovládnych organizácii, ktoré disponujú príjmami zo zahraničia, a ochrániť Gruzínsko pred zahraničným vplyvom.

Prozápadne orientovaná prezidentka Zurabišviliová vyjadrila ostrý nesúhlas so zákonom a vetovala ho. Poslanci vládnej koalície jej veto prelomili a zákon tak vstúpil do platnosti na konci mája.

Európska komisia minulý týždeň oznámila, že v súvislosti s prijatím zákona prerušuje prístupové rokovania s Gruzínskom. Štatút kandidátskej krajiny EÚ Gruzínsku udelila iba v decembri minulého roka.

Členstvo v EÚ a NATO predpokladá gruzínska ústava a má vysokú podporu verejnosti. Podľa prieskumov si až 80 percent Gruzíncov myslí, že budúcnosť krajiny je v EÚ.

01 - Modified: 2024-09-17 19:57:45 - Feat.: - Title: V dôsledku sankcií by Tbilisi mohlo prehodnotiť vzťahy s USA. Ešte jeden krok, varuje gruzínsky premiér 02 - Modified: 2024-09-17 14:23:19 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil zákony obmedzujúce práva LGBTI osôb. Prezidentka chce legislatívu blokovať 03 - Modified: 2024-09-17 13:54:18 - Feat.: - Title: Parlament v Gruzínsku schválil balík zákonov obmedzujúcich práva LGBTI+ ľudí 04 - Modified: 2024-09-16 19:32:05 - Feat.: - Title: Spojené štáty uvalili nové sankcie na Gruzíncov za násilné potláčanie protestov 05 - Modified: 2024-09-15 17:56:50 - Feat.: - Title: Gruzínsky expremiér sa chce Osetsku ospravedlniť za vojnu s Ruskom. Rozpútal ju zločinecký režim, tvrdí
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 11:39