StoryEditor

Čína žiada WTO o vytvorenie panelu expertov na vyriešenie sporu o dotácie na elektromobily

15.07.2024, 14:32
Autor:
TASRTASR
  • Peking neuspel v riešení sporu s USA prostredníctvom konzultácií na ochranu práv a záujmov jej odvetvia elektrických vozidiel.
  • Rozhodol sa preto predložiť svoj prípad Svetovej obchodnej organizácii (WTO).

Čína požiadala Svetovú obchodnú organizáciu (WTO) o zriadenie panelu expertov, panelu, ktorý by pomohol urovnať jej spor s USA o dotácie na elektrické vozidlá. Oznámilo to v pondelok čínske ministerstvo obchodu. Informuje agentúra Reuters.

"Vývoj nového čínskeho priemyslu energetických vozidiel významne prispel ku globálnej energetickej ekologickej transformácii a reakcii na zmenu klímy," uviedlo ministerstvo.

image

Vzťahy sú na rekodných minimách. Čína varovala pred možnou obchodnou vojnou s EÚ kvôli clám na elektromobily

Peking začal hľadať riešenie sporu už koncom marca po tom, čo americká administratíva schválila rozsiahly zákon, ktorý poskytuje miliardy dolárov vo forme daňových bonusov na pomoc spotrebiteľom pri nákupe elektromobilov a firmám na výrobu obnoviteľnej energie. Biely dom sa tak snaží dekarbonizovať energetický sektor v USA.

Čína však nedokázala dosiahnuť vyriešenie sporu s USA prostredníctvom konzultácií, ktoré by chránilo práva a záujmy jej odvetvia elektrických vozidiel, uviedlo ministerstvo vo svojom vyhlásení. Preto predkladá svoj prípad vo WTO.

image

Vláda USA poskytne viac ako miliardu dolárov na podporu výroby elektromobilov

Podľa čínskeho ministerstva obchodu zákon IRA "vylučuje produkty členov WTO, ako je Čína, umelo vytvára obchodné bariéry a zvyšuje náklady na prechod na zelenú energiu". Ministerstvo v Pekingu označilo takéto správane za "diskriminačné a ochranárske".

"Vyzývame USA, aby dodržiavali pravidlá WTO a prestali zneužívať svoju priemyselnú politiku na podkopávanie medzinárodnej spolupráce v oblasti klimatických zmien," dodalo čínske ministerstvo obchodu.

01 - Modified: 2024-09-19 10:57:04 - Feat.: - Title: Predseda obchodného výboru Európskeho parlamentu verí v dohodu s Čínou 02 - Modified: 2024-09-18 14:05:55 - Feat.: - Title: Nemecký automobilový gigant a jeho partner z Číny chcú zatvoriť aspoň jeden čínsky závod 03 - Modified: 2024-09-18 07:55:18 - Feat.: - Title: Čínska lietadlová loď vstúpila do priľahlých vôd Japonska 04 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Wall Street láka na lukratívne zárobky. Isté zisky ponúkajú IT giganty, jednému sektoru sa však treba vyhnúť 05 - Modified: 2024-09-17 12:43:29 - Feat.: - Title: Čínska armáda prenasledovala americké lietadlo nad Taiwanským prielivom
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 05:54