StoryEditor

Pri zrútení školy v Nigérii zahynulo najmenej 16 žiakov

12.07.2024, 19:22
Autor:
TASRTASR

Príčina zrútenia budovy nebola bezprostredne známa. Podľa miestnych obyvateľov k nemu došlo po troch dňoch silných dažďov.

Najmenej 16 žiakov v piatok zahynulo pri zrútení budovy školy v strednej Nigérii. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. 

Národná agentúra pre mimoriadne situácie (NEMA) oznámila, že pri zrútení budovy školy Saint Academy v okrese Jos North v štáte Plateau zahynulo "niekoľko žiakov", neuviedla však detaily. 

"NEMA a ďalšie dôležité zainteresované strany v súčasnosti vykonávajú pátracie a záchranné operácie," vyhlásila nigérijská agentúra.

Spravodajca AFP informoval, že v miestnych nemocniciach, kam boli obete prevezené, videl v márniciach spolu 16 tiel. Všetci mŕtvi mali na sebe školské uniformy. Jedna z nemocníc uviedla, že prijala najmenej 15 zranených žiakov. 

Príčina zrútenia budovy nebola bezprostredne známa. Podľa miestnych obyvateľov k nemu došlo po troch dňoch silných dažďov.

Zrútenia budov sú v najľudnatejšej africkej krajine pomerne časté z dôvodu nedostatočného dodržiavania stavebných noriem, nedbanlivosti a používania nekvalitných materiálov a korupcie v stavebnom dohľade, píše AFP. 

Podľa nemenovaného výskumníka z Juhoafrickej republiky, ktorý sa zaoberá stavebnými katastrofami, sa od roku 2005 v Lagose zrútilo najmenej 152 budov.

V roku 2021 zahynulo najmenej 45 ľudí, keď sa v luxusnej štvrti v Lagose zrútila rozostavaná výšková budova. O rok neskôr pri zrútení trojposchodovej budovy v oblasti Ebute Metta v Lagose zahynulo desať ľudí. 

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. október 2024 07:26