StoryEditor

Projekt na podporu ochrany detí pred násilím pokračuje aj v tomto roku

11.07.2024, 13:16
Autor:
TASRTASR
  • Súčasťou projektu sú napríklad témy zlepšenia bezpečnosti detí v online a offline priestore.
  • Projekt sa venuje aj oznamovacej povinnosti pri porušovaní práv dieťaťa zodpovedným orgánom alebo mediálnej gramotnosti.

Od januára 2024 sa uskutočnilo v rámci národného projektu "Spoločne za detstvo bez násilia pre všetky deti" viac ako sto multidisciplinárnych pracovných stretnutí so zástupcami subjektov, ktoré spolupracujú na ochrane detí pred násilím.

Projekt od januára tohto roka plynule nadviazal na predošlý projekt "Podpora ochrany detí pred násilím", informovalo vo štvrtok Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.

image

IPčko spúšťa aktivity na prevenciu radikalizácie mladých. Potrebujeme, aby sa k nám pridali aj ďalší, vyzýva

Súčasťou projektu sú napríklad témy zlepšenia bezpečnosti detí v online a offline priestore, oznamovacia povinnosť pri porušovaní práv dieťaťa zodpovedným orgánom alebo mediálna gramotnosť.

Boj proti šikane

"Najmä v dnešnom svete moderných technológií, ktoré neraz vytvárajú priestor napríklad aj pre anonymizovanú šikanu, je viac ako potrebné nielen deti vzdelávať, ako sa správať zodpovedne a bezpečne, ale aj sieťovať všetky subjekty, ktoré by im v tom mali pomôcť, a prispieť tak k ich ochrane," uviedol generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Ormandy.

Zároveň je podľa neho dôležité, aby deti vedeli, kde sa majú obrátiť, ak ony samotné alebo niekto v ich okolí pociťuje na vlastnej koži násilie.

image

Madro z IPečka: Zradikalizovaní tínedžeri chcú často, aby ich niekto zastavil. Toto je ich riešenie problému

Na projekte sa podieľajú orgány sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, obce, centrá prevencie a poradenstva, prokuratúry, školy a školské zariadenia, polícia.

Venovali sa napríklad ochrane mäkkých cieľov v školách v súvislosti s radikalizáciou mládeže, nárastom násilnej a mravnostnej kriminality na deťoch páchanej samotnými deťmi či zjednoteniu postupov pri koordinácii preventívnych a osvetových aktivít.

Ochrana detí pred násilím

Zároveň boli podľa Ormandyho zrealizované aj desiatky preventívnych a osvetových aktivít pre samotné deti, mládež aj širokú verejnosť.

Zamerané boli napríklad na prezentáciu Národnej linky na pomoc deťom v ohrození, príležitosti a riziká v online priestore s nástrojmi rodičovskej kontroly pri digitálnych technológiách, rovesnícke násilie alebo aj na oznamovaciu povinnosť pri porušovaní práv dieťaťa zodpovedným orgánom.

image

Šéfka školskej inšpekcie pre HN: Riaditelia vyberajú ľudí, ktorí nie sú zdatní. Výsledok vidíme (rozhovor)

Súčasťou projektu je aj vzdelávanie v problematike ochrany detí pred násilím. V prvom polroku bolo zrealizovaných už takmer 50 odborných seminárov pre odbornú verejnosť, osvetový program pre odborníkov, pracujúcich s deťmi, zameraný na bezpečnosť detí v digitálnom prostredí a šesť online večerných škôl určených pre odbornú aj laickú verejnosť.

Národný projekt je spolufinancovaný z fondov Európskej únie v rámci Programu Slovensko.

01 - Modified: 2024-09-17 09:24:25 - Feat.: - Title: 150-tisíc lajkov. Zabiť Bidena a Harrisovú sa nikto nepokúsi, čudoval sa Musk 02 - Modified: 2024-09-10 10:00:04 - Feat.: - Title: ZMOS a Úrad komisára pre deti spustili preventívne aktivity proti šikane 03 - Modified: 2024-08-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo stojí za „boomom“ násilia v Európe? Expert popisuje, ako operuje dnešný Islamský štát 04 - Modified: 2024-08-23 17:59:38 - Feat.: - Title: Čím skôr preč. Británia po brexite a náraste násilia stráca lesk. Čoraz viac Britov hľadá cestu von z Ostrovov 05 - Modified: 2024-08-14 21:21:02 - Feat.: - Title: Bývalého argentínskeho prezidenta Fernándeza obvinili z domáceho násilia proti svojej vtedajšej manželke
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 19:37