StoryEditor

Švajčiarska ekonomika prekonala očakávania trhov. Rast zrýchlila na takmer dvojročné maximum

30.05.2024, 10:29
Autor:
TASRTASR

Hrubý domáci produkt Švajčiarska vzrástol v 1. kvartáli oproti predchádzajúcemu štvrťroku o pol percenta.

Švajčiarska ekonomika zrýchlila na začiatku tohto roka tempo rastu na takmer dvojročné maximum a zároveň prekonala očakávania trhov. Prispeli k tomu najmä sektory služieb a maloobchodu. Údaje, ktoré vo štvrtok zverejnil Štátny sekretariát pre hospodárske záležitosti, priniesol portál tradingeconomics.

Hrubý domáci produkt Švajčiarska vzrástol v 1. kvartáli oproti predchádzajúcemu štvrťroku o pol percenta po 0,3-percentnom raste, ktorý ekonomika zaznamenala v predchádzajúcich dvoch kvartáloch.

Švajčiarska ekonomika tak rastie už tretí štvrťrok po sebe, pričom tempo rastu dosiahlo najvyššiu úroveň od 2. štvrťroka 2022.

Vývoj ekonomiky ovplyvnil najmä sektor služieb a v rámci neho rast v oblasti ubytovania a stravovania. Rast aktivity v tomto segmente dosiahol 1,3 percenta. Rast však zaznamenal aj stavebný sektor, ako aj oblasť maloobchodu.

Zvýšila sa aj súkromná spotreba, a to o 0,4 percenta. V rámci súkromnej spotreby sa zvýšili výdavky na potraviny aj nepotravinové produkty, ako i na bývanie a zdravotnú starostlivosť. Naopak, zahraničný obchod sa pod vývoj HDP podpísal nepriaznivo, keď vývoz tovarov klesol v 1. kvartáli oproti 4. štvrťroku 2023 o 3,3 percenta.

Zrýchlenie rastu zaznamenala švajčiarska ekonomika v 1. štvrťroku aj v medziročnom porovnaní. V poslednom kvartáli minulého roka medziročný rast dosiahol pol percenta, za prvé tri mesiace tohto roka predstavoval 0,6 percenta.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 10:42