StoryEditor

Indická polícia zatkla šéfa nemocnice bez licencie, pri požiari na novorodeneckom oddelení zomrelo šesť detí

27.05.2024, 09:58
Autor:
TASRTASR

Úzka dvojposchodová budova nemocnice stála v rade domov bez prístupu po stranách, ako to vyžadujú požiarne predpisy.

Indická polícia v pondelok oznámila, že zatkla lekára a majiteľa nemocnice bez licencie, kde pri požiari zomrelo šesť novorodencov. Ďalších päť sa podarilo zachrániť, píše agentúra AFP.

Novorodenecké oddelenie v plameňoch

Požiar vypukol na novorodeneckom oddelení v nemocnici vo východnej časti indického hlavného mesta v sobotu neskoro večer. Náhodní okoloidúci zbadali oheň v budove a pokúsili sa zachrániť novorodencov vo vnútri. Na mieste zasahovalo 14 hasičských áut a plamene sa podarilo uhasiť za približne hodinu.

Po evakuácii 12 novorodencov lekári pri šiestich z nich skonštatovali smrť, priblížila polícia. Úzka dvojposchodová budova nemocnice stála v rade domov bez prístupu po stranách, ako to vyžadujú požiarne predpisy, čo sťažovalo dosah hasičských vozidiel.

"Snažili sme sa dostať oheň pod kontrolu, ale nebolo možné dostať sa do budovy a zachrániť 12 uväznených detí," povedal novinárom jeden z hasičov. Vyšší policajný dôstojník Surendra Chaudhary povedal, že nemocnica "nemá systém požiarnych východov".

Licencia vypršala v marci

Nemocničná licencia majiteľovi vypršala v marci a na oddelení bol dvojnásobný počet lôžok, ako mal predtým povolenie. Päť zachránených bábätiek sa zotavuje v inej nemocnici.

Krátko pred požiarom v nemocnici horelo aj v zábavnom parku v západoindickom štáte Gudžarát. Počet obetí tohto požiaru sa v pondelok zvýšil na 28, uviedla polícia.

Oheň vypukol v centre preplnenom mladými ľuďmi kvôli zváračským prácam na prízemí, povedal novinárom veliteľ hasičov. "Zábery CCTV (vnútorného televízneho okruhu) jasne ukazujú, že iskra zo zváracích prác dopadla na hromadu vlnitej lepenky pod ňou a spôsobila požiar," povedal Kher.

Obete sa doteraz nepodarilo identifikovať. Polícia v súvislosti s požiarom obvinila sedem ľudí z usmrtenia.

Požiare sú v Indii pomerne bežné kvôli zlým stavebným postupom, preplnenosti a nedostatočnému dodržiavaniu bezpečnostných predpisov.

 

01 - Modified: 2024-06-28 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Odklon od pôdohospodárstva, stávka na sektor služieb. Ako sa India chce stať globálnou superveľmocou? 02 - Modified: 2024-06-28 11:00:44 - Feat.: - Title: Polícia obvinila muža, seniorky mal okrádať prostredníctvom vymyslených príbehov 03 - Modified: 2024-06-27 12:24:13 - Feat.: - Title: Výbor o situácii v polícii nerokoval, poslanci neschválili program 04 - Modified: 2024-06-27 05:38:11 - Feat.: - Title: Belgická polícia rozbila drogový gang z Bruselu, zadržaných bolo 19 ľudí 05 - Modified: 2024-06-26 09:19:53 - Feat.: - Title: Zmeny v organizácii polície ešte nie sú konečné, prebiehajú rokovania s Európskou komisiou
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. jún 2024 07:33