StoryEditor

Taiwanu prichádza na pomoc spojenec. Republikánsky kongresman McCaul potvrdil podporu Washingtonu

27.05.2024, 08:53
Autor:
TASRTASR

Čína podľa predsedu výboru americkej Snemovne reprezentantov pre zahraničné veci nemá záujem získať Taiwan mierovou cestou.

Zastrašujúce manévre čínskej armády v Taiwanskom prielive krátko po inaugurácii nového taiwanského prezidenta ukázali, že Čína nemá záujem získať Taiwan mierovou cestou.

Uviedol to v pondelok predseda výboru americkej Snemovne reprezentantov pre zahraničné veci Michael McCaul počas návštevy taiwanskej metropoly Tchaj-pej, píšu agentúry Reuters a AFP.

Republikánsky kongresman McCaul počas schôdzky s taiwanským prezidentom Laj Čching-teom povedal, že spolu so svojimi kolegami v Kongrese USA "pevne podporujú tento nádherný ostrov".

image

Taiwan vo svojom okolí zaznamenal 21 čínskych vojenských lietadiel

Washington "je a vždy bude spoľahlivým partnerom a žiadny nátlak ani zastrašovanie nezastavia rutinné návštevy (delegácii) Kongresu na Taiwane", dodal.

Peking vo štvrtok spustil vojenské cvičenia v Taiwanskom prielive tri dni po inaugurácii nového taiwanského prezidenta Laj Čching-tea. Peking ho označuje za nebezpečného separatistu. Laj rovnako ako jeho predchodkyňa Cchaj Jing-wen odmieta nároky Číny na zvrchovanosť nad Taiwanom a tvrdí, že o budúcnosti ostrova môžu rozhodnúť len jeho obyvatelia.        

"Všetky demokracie sa musia spoločne postaviť proti agresii a tyranii... Či už ide o (prezidenta Vladimira) Putina v Rusku, ajatolláha v Iráne alebo (prezidenta) Si Ťin-pchinga v Číne, nesväté spojenectvo narúša mier na celom svete," uviedol McCaul.

Podľa jeho slov sme "svedkami takého očividného násilia a otvorenej agresie neboli od druhej svetovej vojny".

image

Čína ukončila cvičenie v okolí Taiwanu, trénovala útok s bombardérmi

Predseda výboru americkej Snemovne reprezentantov pre zahraničné veci pricestoval do Tchaj-peja v nedeľu s delegáciou republikánskych a demokratických kongresmanov. "Nie sme tu ako republikáni alebo demokrati, ale ako Američania," povedal.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia napriek tomu, že tento ostrov má od roku 1949 nezávislú vládu. Peking opakovane deklaruje, že jedného dňa demokratický Taiwan ovládne, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčil ani použitie vojenskej sily.

USA, tak ako väčšina krajín, nemá oficiálne diplomatické vzťahy s Taiwanom. Poskytuje mu však ekonomickú a politickú podporu a zbrane, čo vyvoláva napätie vo vzťahoch s Pekingom.

01 - Modified: 2024-10-05 08:40:29 - Feat.: - Title: Čína evakuovala vyše dvoch stoviek svojich občanov z Libanonu 02 - Modified: 2024-10-04 15:25:33 - Feat.: - Title: Nemecké automobilky varujú pred clami na čínske elektromobily, žiadajú dohodu 03 - Modified: 2024-10-04 12:55:45 - Feat.: - Title: Recipročné opatrenia Číny môžu ohroziť export automobilov, tvrdí Slovenská asociácia pre elektromobilitu 04 - Modified: 2024-10-04 12:44:04 - Feat.: - Title: Filipíny obvinili Čínu z neoprávneného zásahu proti vietnamským rybárom 05 - Modified: 2024-10-04 12:19:20 - Feat.: - Title: Prehlasovali nás. Únia prijala kladivo na čínske e-autá, odvetný krok zabolí najmä náš Volkswagen a Jaguar
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. október 2024 18:11