StoryEditor

Rafinéria v ruskom Slavjansku pripustila škody po ukrajinskom nálete

20.05.2024, 10:34
Autor:
ČTKČTK

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v noci na nedeľu protivzdušná obrana zničila 57 dronov nad Krasnodarským krajom.

Rafinéria v Slavjansku na juhu európskeho Ruska pripustila, že nedeľný nálet ukrajinských dronov spôsobil škody. Uviedla do dnes agentúra TASS. Rafinéria je súkromný podnik s kapacitou štyri milióny ton ropy ročne, teda približne 80-tisíc barelov denne, poznamenala agentúra Reuters. Už v nedeľu médiá informovali, že zariadenie prerušilo prevádzku.

"Sú tu poškodenia. Ich rozsah sa zisťuje," povedal TASS bezpečnostný riaditeľ skupiny Slavjansk EKO Eduard Trudev. Odborníci podľa neho zistili slabiny v obranyschopnosti podniku. "Sú diery v obrane, prihliadli sme na to a na náprave budeme pracovať. To je hlavná úloha," vyhlásil.

Šéf Slavjanského okresu v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska Roman Siňagovskij predtým na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že v noci na nedeľu zasiahlo areál rafinérie šesť bezpilotných lietadiel. Úrady predtým hovorili o dopade jedného dronu, ktorý nespôsobil žiadny požiar.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v noci na nedeľu protivzdušná obrana zničila 57 dronov nad Krasnodarským krajom, dodal TASS.

Podľa ukrajinských médií, ktoré sa odvolávajú na nemenované zdroje, drony ukrajinskej tajnej služby SBU útočili na slavjanskú rafinériu a tiež na vojenské letisko Kuščovskaja, ktoré sa nachádza tiež v Krasnodarskom kraji. Išlo o druhý útok na túto dvojicu cieľov za posledné tri týždne.

Minulý mesiac šéf autonómneho Tatárstanu v ruskom Povolží, deň po nálete ukrajinských dronov na rafinériu v Nižnekamsku a na závod na montáž útočných dronov Šáhid v Jelabuze, vyzval riaditeľa tamojších podnikov, aby nespoliehali na ruskú protivzdušnú obranu a sami sa postarali o ochranu závodov pred dronmi.

Ukrajinské drony útočili na ciele v Tatárstane vzdialenej asi 1300 kilometrov od hraníc s Ukrajinou, ktorá viac ako dva roky odoláva ruskej agresii. Podľa ukrajinských médií bol nálet dielom ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR a tajnej služby SBU.

Ruské štátne podniky a zariadenia za desať mesiacov druhého roka vojny minuli minimálne 1,06 miliardy rubľov na ochranu pred útokmi dronov, uviedol koncom vlaňajšieho októbra portál Agentúra s odvolaním sa na údaje o štátnych zákazkách.

Najväčšiu sumu na obranu pred bezpilotnými lietadlami vynaložila podľa portálu jadrová elektráreň v Smolensku, ktorá sa nachádza približne 200 kilometrov od hraníc s Ukrajinou.

Zariadenia na obranu pred dronmi si podľa portálu zaobstarali aj letisko vo Vladivostoku a na Sachaline na ruskom Ďalekom východe či úrady v sibírskych regiónoch. Celkovo výdavky na tento účel sa oproti prvému roku vojny zvýšili šesťnásobne - a takmer päťdesiatkrát oproti predvojnovému roku 2021.

01 - Modified: 2024-10-05 13:37:28 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že obsadilo ďalšiu dedinu v Doneckej oblasti 02 - Modified: 2024-10-05 09:41:38 - Feat.: - Title: Jasné a konkrétne kroky. Ukrajina predstaví spojencom "plán víťazstva" o týždeň v Nemecku 03 - Modified: 2024-10-04 20:52:46 - Feat.: - Title: Rusi zabili na bojisku 93 ukrajinských vojnových zajatcov, tvrdí Kyjev 04 - Modified: 2024-10-04 20:13:26 - Feat.: - Title: Ukrajinské aktivistky z hnutia Femen polonahé protestovali pred iránskou ambasádou 05 - Modified: 2024-10-04 18:03:30 - Feat.: - Title: Ruská "špionážna veľryba“ Hvaldimir nebola v Nórsku zastrelená, podľahla zrejme infekcii
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. október 2024 18:31