StoryEditor

"Netanjahu vedie Izrael ku skaze". Desiatky tisíc ľudí demonštrovali za dohodu o prepustení rukojemníkov

12.05.2024, 09:00
Autor:
ČTKČTK

Polícia použila opäť vodné delá, aby rozohnala ľudí blokujúcich diaľnicu v Tel Avive. Niekoľko ľudí zatkla.

Desiatky tisíc ľudí v sobotu večer opäť demonštrovali v Tel Avive a ďalších izraelských mestách za prepustenie rukojemníkov, ktorých zadržiava od vlaňajšieho októbra v Pásme Gazy palestínske hnutie Hamas.

Dlhodobá kritika

Demonštranti požadovali aj predčasné voľby. Nespokojní ľudia izraelskú vládu vinia, že nerobí dosť pre dohodu o prímerí v Gaze, ktorá by zabezpečila prepustenie ľudí unesených Hamasom.

Polícia použila opäť vodné delá, aby rozohnala ľudí blokujúcich diaľnicu v Tel Avive. Niekoľko ľudí zatkla, informoval server The Times of Israel (ToI).

"Netanjahu obetuje našu krajinu a posiela našich blízkych na smrť kvôli politickým dôvodom," citoval denník Haarec vyhlásenie organizátorov protestov, medzi ktorými sú príbuzní rukojemníkov.

"Kým bude Netanjahu pri moci, unesení sa nevrátia...  Netanjahu vedie Izrael k totálnej skaze," uviedli aj príbuzní unesených s odkazom na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Ten čelí dlhodobo kritike, že uprednostňuje cieľ "úplného zničenia Hamasu" pred záchranou rukojemníkov.

image

Rokovania o prímerí v Pásme Gazy sú podľa Hamasu opäť na začiatku. Vedenie hnutia prehodnotí stratégiu

Stovky ľudí tiež demonštrovali v sobotu večer opäť pred Netanjahuovou oficiálnou rezidenciou v Jeruzaleme. "Vyzývam všetkých, ktorí sú zodpovední za zlyhanie a masaker zo 7. októbra - celé vedenie armády, vedenie (tajné služby) Šin Bet a celú izraelskú vládu, najmä Benjamina Netanjahua, aby prijali zodpovednosť a okamžite odstúpili," vyhlásil na demonštrácii v Jeruzaleme generál izraelskej armády vo výslužbe Noam Tibon.

Palestínski ozbrojenci z Hamasu a jeho spriaznených frakcií vlani 7. októbra pri teroristickom útoku na Izrael zabili 1 200 ľudí a ďalších asi 250 uniesli do Pásma Gazy, na čo Izrael zareagoval začatím masívneho bombardovania Pásma Gazy, kde Hamas vládne, a pozemnou vojenskou.

Rukojemnícka dráma

Odveta si podľa úradov v Gaze ovládaných Hamasom vyžiadala už 35-tisíc obetí z radov Palestínčanov a v Pásme Gazy spôsobila humanitárnu krízu, v ktorej stovky tisíc civilistov hladujú a desiatky detí podľa úradov OSN zomreli kvôli podvýžive.

Podľa ToI zostáva v zajatí 128 rukojemníkov, z ktorých najmenej 36 je mŕtvych. Stovku unesených Hamas prepustil koncom novembra výmenou za palestínskych väzňov, väčšinou ženy a mladistvých, pri doteraz jedinom prímerí v tejto vojne. Štyria rukojemníci prepustil už pred týmto prímerím.

image

Poznáme sa 40 rokov. Verím, že s Bidenom prekonáme nezhody, vyhlásil Netanjahu v americkej televízii

Troch unesených zachránila izraelská armáda pri pozemnej operácii v Gaze, ďalších troch však pri inej záchrannej operácii omylom zastrelila, napísal server ToI.

Hamas drží ako rukojemníkov podľa ToI aj dvoch Izraelcov, ktorí do Gazy prešli sami v rokoch 2014 a 2015, podľa niektorých zdrojov trpia Avera Mengistu a Hišám Saíd psychickými problémami.

Medzi mŕtvymi, o ktorých vydanie Izrael tiež rokuje, sú aj dvaja izraelskí vojaci Oron Šaul a Hadar Goldin, ktorí zomreli v Gaze pri operácii Ochranné ostrie v roku 2014.

01 - Modified: 2024-10-06 06:10:00 - Feat.: - Title: Pri izraelskom útoku v Pásme Gazy zahynulo najmenej 18 ľudí 02 - Modified: 2024-10-06 05:28:05 - Feat.: - Title: Šéf OSN pri príležitosti výročia útoku Hamasu vyzýva na ukončenie násilia 03 - Modified: 2024-10-06 05:10:28 - Feat.: - Title: Izrael v sobotu v noci bombardoval južný Bejrút 04 - Modified: 2024-10-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Iránska jadrová hrozba: Ako rýchlo môže Teherán vyrobiť atómovú bombu? 05 - Modified: 2024-10-05 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Aj Izrael vedie svoju „špeciálnu vojenskú operáciu“
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. október 2024 08:17