StoryEditor

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu vyzval Irán na prijatie krokov k posilneniu spolupráce

07.05.2024, 16:32
Autor:
TASRTASR

Irán prestal dodržovať limity pre svoje jadrové aktivity stanovené v jadrovej dohode z roku 2015 po tom, čo od nej v roku 2018 jednostranne odstúpili USA.

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi vyzval v utorok Irán na prijatie konkrétnych opatrení, ktoré pomôžu posilniť spoluprácu v oblasti iránskeho jadrového programu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Grossi na tlačovej konferencii v iránskom meste Isfahán uviedol, že počas rokovaní s iránskymi predstaviteľmi navrhol, aby sa "sústredili na veľmi konkrétne, praktické a hmatateľné kroky", ktoré by mohli posilniť spoluprácu.

Šéf MAAE rokoval s viacerými iránskymi predstaviteľmi vrátane riaditeľa Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI) Mohammada Eslámího. Ten na ich spoločnej tlačovej konferencii uviedol, že ich rokovania boli pozitívne a produktívne, uvádza agentúra Reuters.

Teherán vlani MAAE uistil, že bude spolupracovať pri pozastavenom vyšetrovaní týkajúcom sa častíc uránu, ktoré sa našli na nedeklarovaných miestach, a že znovu nainštaluje odstránené monitorovacie zariadenia. Irán však z tohto splnil len málo, konštatuje Reuters.

"Pokračujeme v interakciách ohľadom nevyriešených záležitostí, vrátane záležitostí týkajúcich sa týchto dvoch miest," uviedol Eslámí po boku Grossiho. Šéf AEOI zároveň uviedol, že stále platí dohoda z vlaňajšieho marca, ktorá si však podľa neho vyžaduje isté doplnenia.

Táto dohoda bola dosiahnutá vlani počas návštevy Grossiho v Iráne a stanovuje základné princípy spolupráce týkajúce sa okrem iného zabezpečenia a monitoringu. Grossi však uviedol, že implantácia dohody je pomalá.

Irán prestal dodržovať limity pre svoje jadrové aktivity stanovené v jadrovej dohode z roku 2015 po tom, čo od nej v roku 2018 jednostranne odstúpili USA. Dohodu sa odvtedy nedarí obnoviť. MAAE pritom v posledných mesiacoch kritizuje Irán za nedostatok spolupráce či za jej deaktiváciu monitorovacích zariadení v iránskych jadrových objektoch.

Irán obohacuje urán na úroveň 60-percentnej čistoty. Takéto obohatenie nie je ani zďaleka potrebné na komerčné účely a blíži sa k obohateniu na približne 90 percent, ktoré je potrebné na výrobu jadrových zbraní. Ak bude Irán tento materiál obohacovať ďalej, bude ho mať dosť na výrobu dvoch jadrových zbraní, vyplýva z údajov MAAE.

Irán popiera, že by sa snažil o vývoj jadrových zbraní. Nijaká krajina sveta však urán neobohacuje na takúto úroveň bez vyrábania nukleárnych zbraní, píše Reuters.

01 - Modified: 2024-05-19 11:12:59 - Feat.: - Title: Irán potvrdil nepriame rozhovory s USA. Napätie spôsobuje jadrový program Teheránu 02 - Modified: 2024-05-18 17:39:10 - Feat.: - Title: Iránska laureátka Nobelovej ceny za mier sa opäť postaví pred súd 03 - Modified: 2024-05-17 15:59:59 - Feat.: - Title: Iránska polícia zadržala vyše 250 ľudí, ktorí údajne propagovali satanizmus 04 - Modified: 2024-05-15 11:18:20 - Feat.: - Title: Jordánsko v tieňovej vojne Iránu a Izraela bojuje proti pašovaniu zbraní, píše Reuters 05 - Modified: 2024-05-15 05:17:25 - Feat.: - Title: Iránsky režisér Rasúlof žiada svetových filmárov o podporu kolegov v Iráne
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. máj 2024 18:20