StoryEditor

Čínskeho vedca, ktorý zverejnil genóm covidu, zrejme vyhnali z laboratória. Nevzdám sa, ide o pravdu, vraví

30.04.2024, 15:53
Autor:
ČTKČTK

Podľa denníka The Guardian kroky čínskych úradov ukazujú, ako čínska vláda pokračuje v tlaku na vedcov a snaží sa vyhnúť preskúmaniu svojho postupu proti covidu-19.

Čínsky vedec Čang Jung-čen, ktorý na začiatku roka 2020 ako prvý zverejnil genóm nového koronavírusu SARS-CoV-2, začal protestnú akciu proti úradom. Tvrdí, že bol so svojím tímom vysťahovaný z laboratória v Šanghaji, kde pracoval, informoval dnes denník The Guardian a agentúra AP.

Virológ Čang Jung-čen genóm zmapoval na základe vzorky, ktorú odobrali na začiatku pandémie covidu-19 pacientovi z čínskeho mesta Wu-chan, kde bola nákaza zaznamenaná ako prvá. Výsledok publikoval bez povolenia čínskej vlády.

Čang sa sťažuje, že odvtedy sa jeho pracovisko potýka s neustálymi prekážkami. V pondelok vedec v príspevku na internete uviedol, že sa svojím tímom pred pár dňami dostal od úradov nečakanú výzvu na vysťahovanie z laboratória a ochranka ho cez víkend nevpustila dnu. Príspevok, v ktorom Čang o vysťahovaní informoval na čínskej sociálnej sieti Weibo, bol neskôr zmazaný, napísala agentúra AP.

V nedeľu virológ začal pred laboratóriom protest posediačky. Na fotografiách publikovaných na internete je vidieť muža, údajne Čanga, ako spí pred laboratóriom na zemi.

Šanghajské klinické centrum verejného zdravotníctva vo vyhlásení podľa denníka The Guardian oznámilo, že Čangovo laboratórium bolo uzavreté z "bezpečnostných dôvodov" a kvôli rekonštrukcii. Podľa centra dostal Čangov tím pre laboratórnu prácu iný priestor.

Čang však namietol, že ponuka nového pracoviska prišla až po vysťahovaní a že nové laboratórium nespĺňa bezpečnostné normy, ktoré jeho tím požaduje. "Neodídem, neopustím to tu. Venujem sa vede a usilujem sa o pravdu," napísal virológ na sieti Weibo v príspevku, ktorý bol zmazaný.

Podľa denníka The Guardian kroky čínskych úradov ukazujú, ako čínska vláda pokračuje v tlaku na vedcov a snaží sa vyhnúť preskúmaniu svojho postupu proti covidu-19 na začiatku jeho šírenia.

Po tom, čo Čang a jeho tím 5. januára 2020 prečítali genóm vírusu, poslali upozornenie čínskym úradom a varovali pred jeho možným rozšírením. Nasledujúci deň ale našli laboratórium dočasne uzavreté.

Čang nakoniec bez vyžiadania vládneho povolenia genóm zverejnil, čo umožnilo vývoj diagnostických testov a vakcíny. Kým vo svete sa Čangovi dostalo ocenenia, Čína mu začala brániť v spolupráci s bývalými kolegami a zbavila ho funkcie v čínskom centre pre kontrolu a prevenciu chorôb, píše The Guardian.

01 - Modified: 2024-06-15 10:12:02 - Feat.: - Title: Musíme budovať vzájomné vzťahy. Čínsky premiér vyzval po prílete do Austrálie na odloženie rozdielov 02 - Modified: 2024-06-14 20:34:05 - Feat.: - Title: G7 vo vyhlásení vyjadrila podporu Ukrajine, kritizuje Čínu či Irán. Riešili aj nereálnu migráciu 03 - Modified: 2024-06-14 17:16:58 - Feat.: - Title: Elektromobilu Mini od BMW hrozia od Európskej únie najvyššie clá nad 38 percent. Vyrába sa v Číne 04 - Modified: 2024-06-14 16:17:59 - Feat.: - Title: Objem bankových úverov v Číne v máji vzrástol, rast však zaostal za očakávaniami 05 - Modified: 2024-06-14 11:32:04 - Feat.: - Title: Clá na čínske elektromobily predstavujú riziká pre nemecké automobilky, upozorňuje agentúra Fitch Ratings
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
17. jún 2024 02:54