Poslanec Tomáš Valášek. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS

16.04.2024, 16:11
Autor:
TASRTASR

PS upozornilo, že Slovensko rýchlo prichádza o spojencov, ktorí ho vylučujú z citlivých konverzácií o témach ako Rusko či pomoc Ukrajine.

Premiér Robert Fico (Smer) podľa Progresívneho Slovenska hovorí a koná ako geopolitický analfabet.

"Chce sa orientovať na všetky štyri svetové strany, čiže napríklad aj na Rusko, s ktorým si jeho minister nedávno triasol rukami. A zároveň byť pevnou súčasťou EÚ a NATO," uviedol podpredseda hnutia a podpredseda zahraničného parlamentného výboru Tomáš Valášek v reakcii na kontrolný deň premiéra v rezorte diplomacie.

"Takto sa to nedá, pán premiér. Zvyšok EÚ a NATO má jasno v tom, že Rusko nie je kamarátom, ale hrozbou pre Európu. Napadlo susednú Ukrajinu a aj nám na Slovensku sa snaží diktovať podmienky, kedy, s kým a ako sa môžeme brániť pred bezpečnostnými hrozbami," vyhlásil.

PS upozornilo, že Slovensko rýchlo prichádza o spojencov, ktorí ho vylučujú z citlivých konverzácií o témach ako Rusko či pomoc Ukrajine.

"Ficova vláda za mesiace ničí to, čo sme budovali desaťročia. Slovenské záujmy poškodzujú z výsostne sebeckých dôvodov. Na Slovensku už ovládajú všetky mocenské pozície, a tak sa snažia hľadať nepriateľov aj v zahraničí. Z nepochopiteľných dôvodov si však vyberajú tých, ktorí sú nám najbližšie," skonštatovala Ľubica Karvašová z hnutia. "V normálnej vláde by toto bolo možno už aj na uterák pre ministra zahraničných vecí," dodal Valášek.

Premiér po kontrolnom dni na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí vyhlásil, že koncept suverénnej slovenskej zahraničnej politiky musí pokračovať.

Za dôležitý považuje aj koncept zahraničnej politiky orientovanej na všetky štyri svetové strany. Podotkol, že vo viacerých otázkach týkajúcich sa EÚ a NATO má vláda a opozícia diametrálne odlišné názory.

Zopakoval, že odmieta úvahy o zrušení práva veta členských štátov EÚ. Poukázal aj na odlišné názory riešenia nelegálnej migrácie. Zopakoval, že SR odmieta nový migračný pakt EÚ.

01 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 02 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 03 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 04 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 05 - Modified: 2024-04-15 15:39:49 - Feat.: - Title: PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky Dolinkovej. Zvolať ju chcelo Matovičovo hnutie
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
17. apríl 2024 20:38