StoryEditor

Vo vodnej elektrárni na severe Talianska našli telo siedmej obete výbuchu

12.04.2024, 19:56
Autor:
ČTKČTK

Príčiny nešťastia začala vyšetrovať prokuratúra v Bologni. Vo štvrtok sa konala v tomto meste demonštrácia odborov za väčšiu bezpečnosť na pracovisku.

Vo vodnej elektrárni na severe Talianska, kde v utorok došlo k výbuchu, našli dnes telo posledného nezvestného. Potvrdený počet mŕtvych sa tak zvýšil na sedem, uviedli talianske médiá. Vyhľadať pomoc v nemocnici muselo po výbuchu päť ľudí, z ktorých štyria zostávajú v starostlivosti lekárov. Šéf firmy prevádzkujúcej elektráreň tvrdí, že zariadenie nemalo problémy s bezpečnosťou.

Kvôli výbuchu vo vodnej elektrárni pri nádrži Suviana neďaleko Bologne zomrelo sedem technikov a robotníkov z Talianska a Rumunska. Išlo o zamestnancov koncernu Enel, ktorý elektráreň prevádzkuje, či firiem, ktoré pracovali na tamojších zariadeniach. Zomreli aj dvaja dôchodcovia, ktorí pôsobili na mieste ako poradcovia.

Vyslobodenie tiel mŕtvych z objektu elektrárne, ktorý sa nachádza pod hladinou nádrže, trvalo niekoľko dní pre zložitú situáciu na mieste. "Zásah bol od začiatku komplikovaný medzi troskami a kovovými úlomkami, viditeľnosť spočiatku predstavovala 20 centimetrov," povedal dnes šéf hasičov Carlo Dall ‘Oppio. Ďalšiu komplikáciu predstavovala voda znečistená palivom a olejmi.

Príčiny nešťastia začala vyšetrovať prokuratúra v Bologni. Vo štvrtok sa konala v tomto meste demonštrácia odborov za väčšiu bezpečnosť na pracovisku.

Šéf spoločnosti Enel Green Power, ktorá má v talianskom koncerne na starosti vodné elektrárne, Salvatore Bernabei však dnes odmietol, že by zariadenie malo problémy s bezpečnosťou. Od roku 2022 sa v elektrárni uskutočnili práce na jej "technologickej aktualizácii", povedal denníku Corriere della Sera. Podľa neho vyšetrovatelia už zabavili zariadenie, ktoré monitoruje aktivity elektrárne.

Talianske odborové zväzy dlhodobo kritizujú vysoký počet smrteľných pracovných úrazov, ktorý je podľa nich spôsobený častým nedodržiavaním predpisov firmami aj nedostatočným vymáhaním zákonných povinností štátnymi orgánmi. Podľa štátnej pracovnej poisťovne Inail vlani zomrelo pri práci 1041 ľudí. V údaji sú zarátaní aj ľudia, ktorí zomreli na ceste do práce a z nej. Tých bolo v minulom roku 242.

01 - Modified: 2024-05-07 13:55:52 - Feat.: - Title: Talianska polícia zhabala v Neapole falošné bankovky v hodnote 50 miliónov eur 02 - Modified: 2024-05-07 10:50:20 - Feat.: - Title: Taliansko a Lufthansa predložili Európskej únii novú ponuku v súvislosti s dohodou prevzatí časti dopravcu Ita 03 - Modified: 2024-05-07 11:11:54 - Feat.: - Title: Ukázal svoju agresívnu stránku. Dal mi surové srdce jeleňa a povracal som sa, spomínal Berlusconi na Putina 04 - Modified: 2024-05-06 08:22:01 - Feat.: - Title: Taliansky minister vyzval Západ, aby viac rokoval s Putinom o ukončení vojny 05 - Modified: 2024-04-30 16:43:04 - Feat.: - Title: Daňové úľavy aj finančný bonus. Talianska vláda schválila balík na podporu ekonomiky
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
08. máj 2024 11:36