StoryEditor

Na nájdenie a prepustenie rukojemníkov je nevyhnutné prímerie, tvrdí Hamas

12.04.2024, 08:22
Autor:
TASRTASR

Rokovania o prímerí sa konajú od nedele v Káhire, ale v súvislosti s návrhom, ktorý predložili americkí, katarskí a egyptskí sprostredkovatelia, zatiaľ nedošlo k žiadnemu prelomu.

Osud rukojemníkov zavlečených z Izraela do palestínskeho Pásma Gazy sa môže vyjasniť len za predpokladu, že nastane prímerie. Podľa agentúr AFP a DPA to v statuse zverejnenom na platforme Telegram napísal člen politického krídla palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Básim Naim.

Rokovania o prímerí sa konajú od nedele v Káhire, ale v súvislosti s návrhom, ktorý predložili americkí, katarskí a egyptskí sprostredkovatelia, zatiaľ nedošlo k žiadnemu prelomu.

Súčasťou rokovaní je dosiahnutie dohody o prímerí, aby bol dostatok času a bezpečnosti "na zhromaždenie konečných a presnejších údajov o zajatých Izraelčanoch," objasnil predstaviteľ Hamasu.

Doplnil, že rukojemníci "sú (držaní) na rôznych miestach rôznymi skupinami". Niektorí zo zabitých rukojemníkov sú podľa jeho slov pod troskami zničených budov. Hamas údajne rokuje aj o tom, aby získal ťažké mechanizmy na ich vyslobodenie.

Hamas začiatkom marca priznal, že nevie, ktorí zo 129 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy zostali nažive.

Naim dodal, že osud rukojemníkov, hoci prvoradý pre izraelskú stranu, bol len jednou z tém rozhovorov v Káhire.

"Ide o rokovania o prímerí a nie o rokovania o väzňoch," spresnil s tým, že väzni sú len jednou z tém, o ktorých treba rokovať.

Ďalší vysokopostavený predstaviteľ Hamasu Tahír an-Nunu povedal, že "to, čo nám (Hamasu) bolo ponúknuté v poslednom kole rokovaní o prímerí, zatiaľ nespĺňa naše požiadavky“.

Sporné sú izraelské požiadavky na dočasné prímerie a ponechanie izraelských jednotiek v Pásme Gazy, dodal Nunu.

Sprostredkovatelia v rámci snáh o urovnanie vojnového konfliktu zostavili rámec pre dohodu, ktorá by zahŕňala šesťtýždňové zastavenie bojov a výmenu približne 40 rukojemníkov za stovky palestínskych väzňov vrátane 100 odsúdených na doživotné väzenie za vraždu Izraelčanov. Došlo by tiež k zvýšeniu dodávok humanitárnej pomoci do Pásma Gazy a k návratu mnohých - údajne až 150-tisíc - presídlených Palestínčanov do toho, čo po izraelskej vojenskej operácii zostalo z ich domovov.

Hamas trvá na trvalom prímerí a na úplnom stiahnutí izraelských jednotiek z napadnutej pobrežnej oblasti. Izraelská vláda si však necháva otvorenú možnosť pokračovať v bojoch i po prímerí, dodala DPA.

01 - Modified: 2024-05-01 19:54:00 - Feat.: - Title: Kolumbijský prezident avizuje prerušenie diplomatických vzťahov s Izraelom 02 - Modified: 2024-05-01 19:58:00 - Feat.: - Title: Izraelskí policajti zadržali 30 osadníkov, ktorí bránili nelegálnu osadu 03 - Modified: 2024-05-01 18:01:10 - Feat.: - Title: Blinken opäť vyzval Hamas, aby prijal dohodu o prímerí a rukojemníkoch 04 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN 05 - Modified: 2024-05-01 14:19:53 - Feat.: - Title: Blinken vyjadril nesúhlas USA s operáciou v Rafahu, Netanjahu chce napredovať
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
02. máj 2024 00:03