StoryEditor

Agentúra Fitch zhoršila výhľad ratingu Číny na negatívny

10.04.2024, 08:45
Autor:
TASRTASR

Čínski predstavitelia sa už mesiace snažia naštartovať hospodársky rast. Čelia pritom viacerým protivetrom, najmä dlhotrvajúcej kríze v sektore nehnuteľností.

Ratingová agentúra Fitch v stredu zhoršila výhľad úverovej bonity Číny na negatívny zo stabilného. Zároveň potvrdila Pekingu ratingovú známku na úrovni A+. TASR o tom informuje na základe správ AFP a businesstimes.

Svoje rozhodnutie odôvodnila Fitch obavami z rastúceho verejného dlhu a spomalenia druhej najväčšej svetovej ekonomiky.

Fitch poukázala na riziká pre výhľad čínskych verejných financií, keďže krajina čelí neistote pri prechode od rastu závislého na realitnom sektore k udržateľnejšiemu modelu hospodárskeho rastu.

"Rozsiahle fiškálne deficity a rastúci štátny dlh v uplynulých rokoch narušili fiškálne rezervy z pohľadu ratingu," varovala agentúra.

Podľa Fitch "je čoraz pravdepodobnejšie, že fiškálna politika bude v nadchádzajúcich rokoch zohrávať dôležitú úlohu pri podpore rastu, čo by mohlo udržať dlh v stabilne stúpajúcom trende".

Čínske ministerstvo financií okamžite označilo rozhodnutie agentúry za "poľutovaniahodné".

"Z výsledkov je vidieť, že systém ukazovateľov metodiky ratingu úverov agentúry Fitch nedokázal efektívne a proaktívne odzrkadliť snahy Pekingu podporovať ekonomický rast," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Čínski predstavitelia sa už mesiace snažia naštartovať hospodársky rast. Čelia pritom viacerým protivetrom, najmä dlhotrvajúcej kríze v sektore nehnuteľností, ktorá vyvolala obavy z rozšírenia "nákazy".

Politici oznámili sériu cielených opatrení, vrátane emisie štátnych dlhopisov s cieľom zvýšiť výdavky na infraštruktúru a podnietiť spotrebu, ale podľa analytikov je potrebné urobiť oveľa viac. Sľúbili tiež, že podniknú kroky na zvýšenie zamestnanosti a stabilizáciu trhu s nehnuteľnosťami, hoci jeden predstaviteľ minulý mesiac priznal, že je to "veľmi ťažké".

Fitch zároveň v stredu potvrdila úverový rating Číny na úrovni A+, čo odráža "veľkú a diverzifikovanú ekonomiku, vyhliadky na stále solídny hospodársky rast v porovnaní s ostatnými ekonomikami, integrálnu úlohu v globálnom obchode s tovarom, robustné vonkajšie financie aj stav meny jüan". Agentúra ale dodala, že tieto silné stránky vyvažuje vysoká zadlženosť v celej ekonomike a zhoršujúce sa fiškálne problémy.

Peking si minulý mesiac stanovil cieľ hospodárskeho rastu na úrovni piatich percent v roku 2024. To je ambiciózny cieľ, ktorý bude výzvou.

Fitch očakáva, že tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Číny klesne v roku 2024 na 4,5 percenta z 5,2 percenta v roku 2023. Predpovedá tiež, že vládny dlh v roku 2024 stúpne na 61,3 percenta HDP z 56,1 percenta v roku 2023, najmä pre zvýšenú fiškálnu podporu hospodárskeho rastu.

Agentúra Moody‘s vlani v decembri znížila tiež výhľad ratingu Číny na negatívny.

01 - Modified: 2024-05-02 10:24:13 - Feat.: - Title: Zahraničné firmy ovládla skepsa. Zavážili mzdové náklady aj nedostatok pracovnej sily 02 - Modified: 2024-04-30 14:53:00 - Feat.: - Title: Zisk automobilky Mercedes-Benz klesol v prvom štvrťroku o takmer štvrtinu 03 - Modified: 2024-04-30 14:32:30 - Feat.: - Title: Značku Becherovka od mája preberá poľská skupina Grupa Maspex 04 - Modified: 2024-04-29 17:50:27 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli takmer o dolár, Brent sa pohybuje nad 88,60 dolára za barel 05 - Modified: 2024-04-29 14:03:53 - Feat.: - Title: Pozitívna nálada Slovákov sa zlepšila, dobré správy prichádzajú aj z Nemecka či zo zvyšku eurozóny
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. máj 2024 00:02